Gazzerotta Malbec - bij Truffelrisotto

Een heerlijke truffelrisotto met paddenstoelen verdient deze heerlijk wijn.
Onderdeel van de Wijndoos herfstwijnen.

Ingrediënten (3 personen)

2 teentjes knoflook – fijngehakt, 1 ui – gesnipperd, 200 gr risotto rijst, 50 ml witte wijn, 1 liter paddenstoelenbouillon, 30 gr Parmezaanse kaas – geraspt, 2 el verse peterselie – fijngehakt, 75 gr truffeltapenade (Urbani), 300 gr gemengde paddenstoelen, 2 klontjes boter, peper en zout

Truffelrisotto met paddenstoelen

Verhit een beetje olie en een klontje boter in een diepe pan en fruit hierin de knoflook en de ui aan tot deze goed beginnen te geuren. Voeg vervolgens de rijst toe en bak de korrels mee tot deze glazig beginnen te zien. Blus af met de wijn en laat de rijst de wijn volledig opnemen. Zorg ervoor dat je de bouillon tegen de kook aan houdt zodat deze goed warm is. Voeg steeds een flinke soeplepel van de bouillon aan de rijst toe. Roer goed door en laat de rijst de bouillon bijna helemaal opnemen voordat je een nieuwe lepel toevoegt. Blijf dit doen tot de rijst gaar is geworden maar nog een beetje bite heeft.

Bak ondertussen de gemengde paddenstoelen in een beetje boter goudbruin en zacht. Roer zodra de risottorijst gaar is de truffeltapenade, Parmezaanse kaas, verse peterselie en een klontje boter door de rijst. Verwarm dit tot de kaas en boter gesmolten zijn. Schep tot slot de gemengde paddenstoelen door de risotto en serveer het gerecht direct.

Bron: ohmyfoodness.nl

Tip van Kristi: Gazzerotta Malbec

In het midden van de Gazzerotta-wijngaard, aangeplant met vooral nero d'avola ligt een plot met de malbec-druiven, waarvan deze wijn gemaakt wordt. Deze wijngaard is de grootste van de vier wijngaarden van Pellegrino, 90 ha, en bevindt zich bij Mazara del Vallo (Trapani), een droge locatie met grote verschillen in temperatuur. De ondergrond is van mineraalrijke klei, die zeer droog is. De oogst begint midden september. Na een schilweking vindt de vergisting plaats in temperatuur gecontroleerde tanks, vervolgens rijpt de jonge wijn nog 6 maanden in RVS tanks. Na een statische klaring (geen filtering) wordt de wijn gebotteld, om zo de geuren en smaken te maximaliseren. Het resultaat is een levendig rode wijn. In de neus tonen van rood fruit en viooltjes, samen met plezierige kruidige tonen. In de mond zacht met een mooie structuur, goed in balans en lang aanhoudend, met een plezierige frisheid.

Over het Wijnhuis

Carlo Pellegrino is een echt familiebedrijf waar sinds 1880 al marsala (versterkte wijn) en stille wijn wordt gemaakt. Inmiddels heeft de zevende generatie de dagelijkse leiding over het bedrijf, zowel in de wijngaarden als in de wijnkelder zwaaien zij de scepter. Respect, zorg, liefde en toewijding hebben altijd centraal gestaan in de lange familiegeschiedenis. Deze waarden zijn doorgegeven van vader op zoon en van moeder op dochter. Dat maakt de Pellegrino’s één van de meest gerespecteerde wijnmakende families van Sicilië.

Sicilië is de tweede wijnbouw regio van Italië. De familie Carlo Pellegrino maakt hier al sinds 1880 wijnen. Daarvoor zijn er in de loop der jaren drie wijnhuizen gebouwd: de historische kelder midden in de stad Marsala voor het maken van de marsala; het moderne wijnhuis net buiten de stad waar de stille wijnen worden gemaakt, uitgerust met de modernste technieken; en dan nog het wijnhuis op het eilandje Pantelleria, waar de zibibbo-druif (muskaat) wordt gevinifieerd voor de zoete witte wijnen. De wijnen van Sicilië hebben een heel eigen karakter. De invloed van de zee op het klimaat is uiteraard sterk. Het vraagt om druiven die, ondanks de hitte, wijnen met goede zuren kunnen opleveren. In de wijnregio's rondom de stad Marsala groeien al honderden jaren de belangrijkste Siciliaanse druiven: nero d'avola, grillo, inzolia, catarratto en zibibbo. De zibibbo (het arabische woord voor muskaat) wordt vooral gebruikt voor zoete wijnen. De witte grillo, inzolia en caterratto werden van oorsprong gebruikt voor de marsala maar worden nu ook als stille wijn gevinifieerd met een heel goed resultaat. Voor rode wijnen zijn het voornamelijk de nero d'avola en de nerello mascalese. Zowel de rode als de witte druiven laten zich goed blenden met de internationale druivensoorten zoals syrah en chardonnay en worden vaak toegevoegd om de herkenbaarheid voor de consument groter te maken. De mensen zijn er bijzonder gastvrij, ook bij Pellegrino in Marsala wordt u met open armen ontvangen. Men praat er graag over de bijzonderheden van het eiland en de heerlijke keuken. Ze zijn er niet voor niets trots op Siciliaan te zijn.

De wijnen van Sicilië hebben een heel eigen karakter. De invloed van de zee op het klimaat is uiteraard sterk. Het vraagt om druiven die, ondanks de hitte, wijnen met goede zuren kunnen opleveren. De inheemse Siciliaanse druivenrassen lenen zich hier perfect voor. Een mooi voorbeeld hiervan is de ‘Tenute di Famiglia’ serie. De familie Carlo Pellegrino heeft 7 jaar aan onderzoek gewijd om de beste match tussen microklimaten en verschillende inheemse druivensoorten te vinden. Het resultaat is een serie bestaande uit vier cru’s – twee witte en twee rode wijnen – van één eiland. Ieder met zijn eigen signatuur.

Wijndoos Herfstwijnen

Deze heerlijke wijn met recept van OhMyFoodness is onderdeel van de herfstwijnen Wijndoos, aanbevolen door Kristi. Elke wijndoos bevat 6 flessen wijn met bijpassende recepten.

Wijndoos Herfst