Wijn aan Zee Wijndoos Winter 2023

Wijn aan Zee Wijndoos Winter 2023

Winterwijnen

Het is weer koud en nat buiten. Tijd voor warmere wijnen om van te genieten na een strandwandeling, bij de open haard of bij een hartverwarmend gerecht.

Inhoud:

  1. L’Abeille & La Fleur Blanc - Semillon/sauvignon blanc – Bergerac – Frankrijk - € 8,99
  2. Beyer Ranch Central Coast - chardonnay - Californië – Verenigde Staten - € 10,70
  3. Cabriz Branco - encruzado/bical/malvasia/cerceal – Dao – Portugal - € 10,95
  4. Farina - corvina/rondinella/rossara – Bardolino- Italie - € 10,45
  5. Cabriz Tinto - alfrocheiro/touriga nacional/aragonez – Dao – Portugal - € 10,95
  6. Solenne - Negroamare/Primitivo – Puglia – Italie - € 8,85

 

Proost !

Kristi Gansner

Vinoloog, Wijn aan Zee

 

L’Abeille & La Fleur Blanc - Semillon/sauvignon blanc - Bergerac

Smaakprofiel: Geel met groene tonen, in de neus citrusvruchten en wat groenig. In de smaak tonen van citroen, groene kool en peer. Serveren op 8-10 graden Celsius. Crispy, fris en soepel.

Geselecteerd uit onze beste Sémillon en Sauvignon druiven. Deze worden gevinifieerd in roestvrijstalen tanks. Lichte maceratie. Temperatuurregulatie tijdens de gisting.

Wijnhuis:  De wijngaard ligt in de Périgord Pourpre in het zuidwesten van Frankrijk, rond de beroemde stad Bergerac, op kleiachtige kalkrijke gronden. De regionale appellatie Bergerac is in 1936 erkend als Appellation d´Origine Contrôlée (AOC).

Drinken bij: Deze wijn is de ideale partner van wit vlees (kip, eend en kalkoen), zeevruchten (garnalen, krab, kreeft), zoete of romige kazen (Brie, Mascarpone), gerechten met champignons. 

Stoofpotje met Champignons

Ingrediënten (2 personen): 300 gr champignons, 1-2 aubergine(‘s), 1 ui, 1 teen knoflook, 250 ml bouillon (groente), 1 el bloem, 1 el tomatenpuree, tijm, 1 laurierblaadje, snufje zout en peper. En naar keuze rijst ofbrood.

Bereiding: Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Maak de champignons schoon en snijd de champignons in plakjes en de aubergine in blokjes. Verwarm een klont boter of een eetlepel olijfolie in een pan. Voeg de ui en knoflook toe en bak dit een paar minuten. Daarna kunnen de champignons en de aubergine erbij en bak je dit ongeveer 5 minuten mee. Voeg vervolgens de el bloem toe, meng goed door de andere ingrediënten en bak 1 minuut mee. Doe daarna ook de el tomatenpuree erbij en bak dit ook een minuut mee. Vervolgens voeg je de bouillon, tijm, laurierblaadje en een snufje zout en peper toe. Laat dit nog ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder vervolgens het laurierblaadje en zet het vuur uit. Serveer het stoofpotje met champignons en bijvoorbeeld rijst of een lekker stuk bruin (zuurdesem)brood.

Bron: https://www.lekkerensimpel.com/stoofpotje-met-champignons/

 

Beyer Ranch Central Coast - chardonnay - Californië

Smaakprofiel: Deze Californische chardonnay heeft tonen van vanille samen hints van eik en groene appel. Geïnspireerd door de familie Beyer, die de oorspronkelijke eigenaren waren van een van de boerderijen die Wente momenteel gebruikt. De Beyer Ranch-wijnen zijn een eerbetoon aan de hardwerkende en gepassioneerde boerenfamilies in Californië.  Deze wijnen weerspiegelen de toewijding de zorg en het geduld die nodig zijn om wijn van de bovenste plank te produceren. Deze wijn is gemaakt van 100% chardonnay.

Wijnhuis: Wente Vineyards is het oudste familiebedrijf van het land. De wijnen worden 100% duurzaam geteeld en gekweekt in de Livermore Valley, Sanfransico Bay en Arroyo Seco, Montery appellations. De wijnmakerij is eigendom van en wordt beheerd door de vierde en vijfde generatie van de Wente familie. De familie die bekend staat om hun invloed op het maken van Californische Chardonnay.

Drinken bij: Past perfect bij zalm en andere gerechten met schaal- en schelpdieren.

Zalm op spruiten met noodlesalade

Ingrediënten (3 personen): 500 g zalmfilet, 1 kg spruiten, 500 g rijstnoedels, 2 handjes pinda's, 1 rode peper, Crispy chili olie (alternatief: sambal), 1 bosje munt, 1  bosui, 100 ml soja saus, 100 ml sesamolie, 250 ml teriyaki saus, 3 eetlepels bruine basterdsuiker, 4 eetlepels sojasaus, 4 eetlepels water, 1 teentje knoflook, scheut gembersiroop, scheut honing, verse gember, maïzena

Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een kleine steelpan voor de teriyaki-saus. Doe de bruine basterdsuiker, 4 lepels sojasaus, het water, de knoflook, de gembersiroop, de honing en de verse gember in een pan en zet op laag vuur. Verdun de maizena eerst met een beetje water om klonten te voorkomen en voeg het daarna druppelend toe aan de pan. Pas op dat het niet te dik wordt. Snijd de zalm in gelijke stukken, smeer een ovenschaal in met olijfolie en doe de zalm er in en zet in de oven. Haal eruit wanneer het eiwit begint te stollen.  Kook de noodles 4 minuten en spoel het na met koud water. Smeer de zalm in met de teriyaki-saus. Zet een wokpan op het vuur en wacht tot hij rook-heet is. Doe de ui en knoflook in de pan met een beetje olie. Doe de spruiten erbij en een scheutje crispy chili olie. Wok de spruiten tot ze mooie bruine plekken laten zien. Snijd de rode peper, het bosje munt en de bosui, leg dit op de afgekoelde noodles met een scheut sojasaus en 75 ml sesamolie. Smeer de zalm nogmaals in met een beetje teriyaki-saus. Serveer de zalm op een bedje van de spruiten en besprenkel met een handje gehakte pinda's. 

Bron: https://www.24kitchen.nl/recepten/zalm-op-spruiten-met-noedelsalade

 

Cabriz Branco - encruzado/bical/malvasia/cerceal - Dao

Smaakprofiel: De wijn is zacht kruidig, fris aromatisch en verrassend levendig. Aroma’s van citrus, appel en tropisch fruit zijn duidelijk waarneembaar naast de geur van noten en bloesem.

Een landklimaat met warme zomers en koude winters. De bodems bestaan uit graniet, met een bovenlaag van grind en klei. Nadat de trossen zijn ontsteelt, worden de druiven
direct licht geperst en worden de druiven op 15°C gefermenteerd. Daarna volgt 2 maanden bâtonnage op RVS. Gemaakt van encruzado (40%), bical (20%), malvasia (20%), cerceal. De hoge naaldbomen rond het landgoed beschermen de
druivenstokken tegen de koude voorjaarswind. De lage pH-waarde
van de bodem zorgt voor een natuurlijke frisheid in alle Dão-wijnen.

Wijnhuis: De huidige generatie Portugese wijnproducenten is ambitieus en timmert flink aan de weg. Ze houdt de tradities in ere, maar omarmt óók vernieuwing. De Portugese wijnbouw is continu in ontwikkeling en de mogelijkheden blijken onbegrensd. Zo worden rode wijnen steeds fruitiger en verteerbaarder en verschijnen er ook steeds meer frisse witte wijnen op de markt. De combinatie van inheemse druivenrassen met de nieuwste technieken en internationale kennis levert eigenzinnige kwaliteitswijnen op. Niet voor niets worden ze in toenemende mate ontdekt door wijnliefhebbers die op zoek zijn naar moderne wijnen met een geheel eigen karakter. Cabriz maakt dit soort wijnen inmiddels al bijna dertig jaar en was in de jaren negentig een van de belangrijkste pioniers in de Dão. In de glooiende heuvels aan de gelijknamige rivier bouwde Cabriz onlangs een gloednieuwe winery die van alle moderne technieken voorzien is.

Drinken bij: Te serveren als aperitief, bij lichte voorgerechten of met zachte kazen. Ook zeer geschikt bij diverse visgerechten zoals gegrilde dorade.

Gegrilde dorade met gepofte groenten

Ingrediënten (4 personen): 2 hele dorades, olijfolie, (grof zee)zout en peper, 2  citroenen, 5 takjes rozemarijn, 5 takjes tijm, 6 tenen knoflook, 300 g krieltjes, 1  courgette, 300 g haricot verts, 150 g geroosterde paprika's (pot), 100 g basilicumpesto

Extra nodig: 2 bakplaten met bakpapier

Bereiding: Verwarm de oven voor op 200˚C. Breng een pan water aan de kook. Snijd de dorades in met een scherp mes en leg ze op de bakplaat. Besprenkel met olijfolie, bestrooi met zout. Snijd een citroen in plakken en vul de vis ermee. Pers wat citroensap over de dorades. Pluk de helft van de rozemarijntakken, hak grof en vul de dorades ermee. Pluk en strooi de tijm erover. Plet en pel 3 knoflooktenen. Steek in de gemaakte inkepingen.

Pel en hak de overige knoflook grof. Doe met de krieltjes op de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en peper.  Snijd de courgette overlangs in vieren. Snijd de zaadlijsten eruit en snijd in stukken. Doe bij de aardappels op de bakplaat. Besprenkel met citroensap. Hak de overige rozemarijn en strooi erover. Druppel er nog een klein scheutje olie over en bestrooi met een beetje zout. Plaats de bakplaat bij de dorades in de oven. Blancheer de haricot verts 3 minuten in het kokende water met zout. Giet af en spoel koud. Doe na circa 15 minuten bakken bij de groenten op de bakplaat. Check de dorades, haal uit de oven als deze gaar is. Wacht tot de groenten ook gaar zijn en warm dan de vis ook nog even in de oven. Doe de groenten over op een schaal. Scheur de geroosterde paprika’s en schep om met de warme groenten. Lepel de pesto erover en leg de dorade erop. Besprenkel met een scheutje olie en citroensap.

Bron: https://www.24kitchen.nl/recepten/geroosterde-dorade-met-gepofte-groentes-en-krieltjes

 

Farina - corvina/rondinella/rossara – Bardolino

Smaakprofiel: De kleur is helder en robijnrood. Deze Farina Bardolino Rosso is daarnaast licht, droog en zacht van smaak. Ontdek in deze wijn de mooie aroma´s van wilde rozen, pruim en het fruit van cassis. Na twee dagen van koude inweking vergist de wijn op een ,voor rode wijn, lage temperatuur. Met als gevolg een fruit gedreven Bardolino.

Wijnhuis:  Een familiebedrijf uit Italië geleid door de derde generatie Farina. Klassiek en modern gaan hier hand in hand bij dit ambitieuze wijnhuis gelegen in het Valpolicella Classica gebied. 'I Giovani' is bij Farina de term voor rode en witte wijn die heerlijk jong gedronken mogen worden. De druiven komen van oorsprong uit Italië. 

De Farina druivenstokken voor de Bardolino Rosso zijn aangeplant op de heuvels langs de rivier de Adige, deze leidt u naar het Gardameer. Op 300 meter boven zeeniveau ontwikkelt zich het frisse zuur en fruitig rood voor deze toegankelijke blend van Corvina, Rondinella en Rossara.

Drinken bij: De Bardolino Rosso is breed inzetbaar, bijvoorbeeld bij salade of pasta. Deze Farina is ook een echte pizzawijn. Bij een schenktemperatuur van 14 graden komt deze wijn het best tot zijn recht.

Zelfgemaakte pizza

Ingrediënten voor het pizzadeeg:  500gr tarwebloem, 300ml water, 7gr gist (1 zakje), 1tl gedroogde oregano, zout, olijfolie. Voor de tomatensaus: 1/2 ui, 3 teentjes knoflook, 140gr tomatenpuree, 4 tomaten, snuf oregano, peper, zout, olijfolie. Om te beleggen (ter inspiratie): mozzarella, ansjovis, rode ui, champignons, basilicum, salami, paprika, spinazie, geraspte kaas, …

Bereiding: Meng de gist, oregano en zout door de tarwebloem en voeg daarna het water toe. Kneed met de hand tot een soepel deeg. In eerste instantie plakt het een beetje, maar dat gaat later weg. Blijf zeker een minuut of 5 doorkneden. Maak er daarna een bal van. Vet een grote kom in met een dun laagje olijfolie en smeer de bal ook heel lichtjes in. Leg de bal in de kom en dek af met huishoudfolie. Laat dit een uurtje staan op het aanrecht totdat de bal in volume verdubbeld is. In de tussentijd kun je de tomatensaus maken. (wat over is kun je invriezen). Hak de ui en knoflook helemaal fijn en snijd de tomaten in kleine stukjes. Verhit een klein scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin zachtjes de ui en knoflook totdat het zacht is. Voeg daarna de tomatenpuree toe en bak dit een paar minuten op zacht vuur. Als het dreigt aan te bakken voeg dan een heel klein scheutje water toe (niet teveel!). Daarna komen de stukjes tomaat erbij en dit laat je een minuut of 10-12 zachtjes bakken. Als de tomaat helemaal zacht is, is het klaar. Je kunt de saus daarna pureren met een staafmixer of zo laten. Breng de saus op smaak met oregano, peper en zout en laat afkoelen. Verwarm de oven zeker 20 minuten voor op 225 graden. Zet het bakblik waar je straks de pizza’s op legt in de oven zodat deze ook flink heet wordt. Als het deeg klaar is, leg je het op je werkvlak en sla je eerst even het lucht uit het deeg. Paar flinke klappen werken daarvoor prima. Snijd het deeg in 3 gelijke stukken. Met een deegroller maak je een ronde (of vierkant of rechthoekig) dunne plak. Rol de zijkanten een klein beetje op zodat deze straks dikker worden in de oven. Leg de plak op een stuk bakpapier en dan is het tijd om te beleggen. Beleg de pizza met wat jij lekker vindt. Gebruik niet teveel tomatensaus en beleg niet te dik. Schuif de pizza met bakpapier en al op de hete bakplaat en bak ze in circa 15 minuten gaar en knapperig. Als de randjes en kaas bruin worden dan heb je goede kans dat je pizza klaar is!

Bron: https://www.francescakookt.nl/dag-2-voor-5-euro-zelfgemaakte-pizza/

 

Cabriz Tinto - alfrocheiro/touriga nacional/aragonez – Dao

Smaakprofiel: Levendig en elegant met rijpe rode en donkere bessen, zoete kruiden, bescheiden hout en een verrassende frisheid. Een klimaat met warme zomers en koude winters. De bodems bestaan uit graniet, met een bovenlaag van grind en klei. De druiven worden bij aankomst in de kelder direct ontsteelt en licht gekneusd. Na de vergisting rijpt de wijn zes maanden in Franse eikenhouten vaten. Gemaakt van alfrocheiro (40%), touriga nacional (30%) en aragonez 

Wijnhuis: De huidige generatie Portugese wijnproducenten is ambitieus en timmert flink aan de weg. Ze houdt de tradities in ere, maar omarmt óók vernieuwing. De Portugese wijnbouw is continu in ontwikkeling en de mogelijkheden blijken onbegrensd. Zo worden rode wijnen steeds fruitiger en verteerbaarder en verschijnen er ook steeds meer frisse witte wijnen op de markt. De combinatie van inheemse druivenrassen met de nieuwste technieken en internationale kennis levert eigenzinnige kwaliteitswijnen op. Niet voor niets worden ze in toenemende mate ontdekt door wijnliefhebbers die op zoek zijn naar moderne wijnen met een geheel eigen karakter. Cabriz maakt dit soort wijnen inmiddels al bijna dertig jaar en was in de jaren negentig een van de belangrijkste pioniers in de Dão. In de glooiende heuvels aan de gelijknamige rivier bouwde Cabriz onlangs een gloednieuwe winery die van alle moderne technieken voorzien is.

Drinken bij: Licht gekoeld heerlijk als borrelwijn of op kamertemperatuur bij charcuterie, gerechten met rood vlees en gevogelte.

Biefstuk met rode wijnsaus en knolselderijpuree

Ingrediënten voor 8 Kleine of 4 grote eters:  8 biefstukjes of ossenhaasjes a 100 gram, 4 grote eetlepels geklaarde roomboter of ghee, wat versgemalen peper en zout. Uit geklaarde boter zijn de melkbestanddelen die verbranden bij hoge temperaturen verwijderd. Ghee is de Indiase versie van geklaarde boter. Geklaarde boter kun je zelf bereiden of kant en klaar kopen.

Voor de rode wijnsaus: 600 ml rode port, 600 ml rode wijn, 8-10 eetlepels klontjes koude boter

Voor de knolselderijpuree: 2 eetlepels olijfolie, 2 sjalotten, gesnipperd, 600 gram knolselderij , gewicht na schillen), 50 ml droge witte wijn, 200 ml kippenbouillon, 8 eetlepels slagroom

Bereiding: Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Het is aan te raden zeker 20 minuten hiervoor aan te houden. Zo verloopt de garing van het vlees beter, en voorkom je een koude/rauwe binnenkant met een (bruin) gebakken buitenkant.

Knolselderijpuree: Schil de knolselderij en snijd hem in gelijke stukjes. Bak de sjalotjes in de olijfolie glazig en bak de knolselderij 5 minuten mee. Blus af met de wijn, doe na 5 minuten de bouillon erbij en kook zachtjes gedurende 20 minuten met het deksel op de pan. Pureer de knolselderij en roer de slagroom erdoor. Tip: Tot en met het pureren kun je deze puree prima voorbereiden. Warm hem vlak voor het serveren op en roer dan de slagroom erdoor.

Saus: Kook de wijn en de port in tot 1/3. En laat staan tot vlees klaar is.

Vlees: Dep het vlees droog met keukenpapier. Door overtollig vocht uit de verpakking te verminderen, kan het vlees mooi dichtschroeien en wordt het mooi bruin. Gebruik geklaarde boter of ghee. Kruid het vlees met zout, maar nog niet met peper. Doe dit vlak voordat je het vlees in de pan doet. Als peper te heet wordt verhit (wat al snel gebeurt tijdens het bakken), verbrandt deze en wordt deze bitter. Daarom strooi je na het bakken pas wat peper over het vlees. Haal het vlees uit de pan en laat het afgedekt met aluminiumfolie een paar minuutjes rusten. Zo kan het vlees ontspannen en is het malser en sappiger. Voeg tijdens deze stap desgewenst peper toe.

Schenk de gereduceerde (ingekookte) wijn/port in de pan waarin je het vlees hebt gebakken om alle aanbaksels los te roeren (deglaceren). Breng zachtjes aan de kook. Neem de pan van het vuur en doe de klontjes boter erbij. Roer tot de saus alle boter opgenomen heeft. Serveer meteen. Als de boter eenmaal in de saus zit, kun je hem niet meer goed opwarmen (hij schift dan). Tip: blijft de saus wat te dun naar je smaak, verdik dan desgewenst met een maizenapapje.

Bron: https://vertruffelijk.nl/biefstuk-met-rode-wijnsaus-en-knolselderijpuree/

 

Solenne - Negroamare/Primitivo – Puglia

Smaakprofiel: Fruitige en kruidige wijn met aroma’s van zwarte kers, pruim, braam, vanille en chocolade. Verrassend frisse stijl primitivo.

Deze negroamaro - primitivo komt uit de hak van Italië: Puglia. Hier is het zeer zonrijk en droog en krijgen de wijngaarden enige verkoeling van de Adriatische en Ionische Zee. De bodems bestaan uit krijt en kalk. De druiven ondergaan een inweking van 7-8 dagen om kleur en structuur te verkrijgen. De alcoholische en malolactische omzetting vinden plaats in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur van 25-27°C. Gemaakt van negroamaro en primitivo. De naam negroamaro is een verwijzing naar de kleur en de smaak van de druif. Negroamaro is bijna zwart van kleur (negro) en heeft in de nasmaak een beetje een bittertje (amaro) wat goed combineert met het rijpe rode fruit dat je proeft.

Wijnhuis:  In het uiterste zuiden van Italië, waar de zon volop schijnt en de zeewind af en toe een verkoelend briesje biedt, vinden we het wijnhuis Solenne. Solenne bezit sinds de jaren ’80 wijngaarden in heel Puglia en verbouwt voornamelijk inheemse Italiaanse druiven zoals negroamaro, primitivo en nero di troia. Bij Solenne wordt wijn verbouwd met respect voor de natuur, de geschiedenis en de traditie. Ze zijn er trots op om Italiaans te zijn en laten graag de passie en cultuur proeven in de wijn die ze produceren. De wijnen met smaken van zondoorstoofd fruit en smeuïge kruidigheid laten je, in je hoofd, afreizen naar Puglia, genietend op een terras van heerlijke burrata, polpo of een bordje orecchiette.

Drinken bij: Heerlijke wijn voor bij rundvlees, lam of Zuid Italiaanse pastagerechten zoals orecchiette al ragu Pugliese. Serveer op 18-20°C.

Orecchiette al ragu Pugliese

Dit authentieke recept uit de hak van de Italiaanse laars heeft een iet wat lange bereidingstijd (3 uur sudderen) maar dat is zeker de moeite waard.

Ingrediënten (4 personen): 400g Orecchiette pasta, 400g (kalfs)sukade, 1 ui, 1 teen knoflook, 1 Spaanse peper, 200ml (Italiaanse) droge witte wijn, 400g gepelde tomaten, 1 blikje tomatenpuree, Zeezout, Vers gemalen peper, Kaas (Parmigiano), Olijfolie.

Bereiding: Verwijder de stukjes vet van het vlees en snijd het vlees daarna in stukken. Verwijder de schil van de ui en de teen knoflook. Snijd de boven- en onderkant van de Spaanse peper. Daarna snijd je de ui, knoflook en Spaanse peper in kleine stukjes.

Verwarm de olijfolie in een koekenpan. Als de olie heet is, doe je de stukken sukade in de pan. Bak het sukadevlees aan op hoog vuur, zodat dit bruin wordt aan de buitenkant. Sukade verliest altijd veel vocht. Bak dit vlees daarom net zo lang tot dat al het vocht is verdampt en het er daarna echt mooi bruin uitziet. Dit geeft verreweg het lekkerste resultaat.

Vervolgens doe je de gesneden ui, knoflook en Spaanse peper in de pan. Fruit deze ingrediënten voor de duur van zo'n 2 tot 3 minuten. Het is namelijk de bedoeling dat ook deze smaken goed los komen. Blus de inhoud van de pan af met de witte wijn. Laat de witte wijn lekker inkoken, alvorens je ook de gepelde tomaten en de tomatenpuree toevoegt. Plet de tomaten en roer de inhoud van de pan goed door. Voeg gelijk wat zeezout toe en vers gemalen peper. Breng de pastasaus tot aan het kookpunt, draai dan het vuur op laag, deksel op de pan en pruttelen maar. De saus mag gerust 3 uur of langer op het vuur staan. Het vlees moet uiteindelijk zo zacht zijn, dat wanneer je er met een vork in prikt dit uit elkaar valt. Tijdens het koken van de saus kom je om het half uur terug om de inhoud van de pan even te roeren. Zet een pan water op het vuur voor het koken van de Orecchiette. Als het water kookt dan schep je eerst een afgestreken eetlepel zeezout in de pan. Hierin kook je de pasta 'al dente'. Giet de pasta af, roer er gelijk wat van de saus doorheen om te voorkomen dat deze gaat plakken. Dien de pasta op en dit traditionele gerecht voor Orecchiette al Ragu Pugliese is helemaal klaar. Geniet van dit lekkere recept! Buon appetito!

Bron: https://www.allesoveritaliaanseten.nl/recepten/orecchiette-al-ragu-pugliese/

 

 

 

Terug naar blog