Wijnbouw in Nederland

Wijnbouw in Nederland

Nederland is een prachtig wijnland. Met dank aan de klimaatverandering en de professionalisering van de wijnbouw staat Nederland steeds beter op de (wijn)kaart. Er worden inmiddels fantastische wijnen gemaakt. Door de stijging van kwaliteit en populariteit moet je er wel snel bij zijn. Tot op heden kon je heerlijk genieten van de wijnen van Nederlandse bodem maar tegenwoordig moet je snel je slag slaan want de oplage is beperkt en de vraag wordt steeds groter. De kwaliteit stijgt jaarlijks en het beroep wordt steeds professioneler waarbij ook gehoor wordt gegeven aan de vraag uit de samenleving om duurzaam, biologisch of biodynamisch te werken. Een aantal wijnboeren heeft er voor gekozen om krachten te bundelen om hun wijnen op de markt te brengen. Zij doen dit succesvol onder andere onder de naam Noord-Hollandse Wijnboeren, Brabantse wijnbouwers en Achterhoekse wijnen.

Introductie

Het is alom bekend dat er in vroeger eeuwen wijnbouw in Nederland is geweest. Tot aan de tijd van Napoleon II was wijnbouw in Limburg heel normaal. Door politieke ontwikkelingen, Napoleon en de druifluis (phylloxera) verdween de wijnbouw in Limburg. Gelukkig is in de jaren ’80 van de 20e eeuw gestart met de heraanplant van wijnstokken. Aanvankelijk alleen in Limburg maar inmiddels, met dank aan de klimaatverandering, in heel Nederland. Door het enten van Europese wingerds op Amerikaanse stokken zijn er druifluis resistente rassen ontstaan, waardoor op diverse Nederlandse plaatsen een bloeiende wijncultuur ontstaat. Limburg is koploper als wijndruivenproducent.
Volgens het CBS telt Nederland (2018) 93 bedrijven met wijnbouwteelt. De meeste wijnboeren opereren in de provincies Gelderland en Limburg. In 2011, op het hoogtepunt van de wijnbouw in Nederland, werd op 165 hectare wijndruiven verbouwd. In 2017 lag de omvang van dat oppervlak op 157 hectare. Gemiddeld heeft een wijnboer dus ongeveer 1,7 hectare tot zijn of haar beschikking om wijn op te verbouwen. In 2003 lag het gemiddelde nog op 1,2 hectare per bedrijf. De grootste wijnboeren zijn te vinden in Zeeland: de gemiddelde oppervlakte wijndruiven per bedrijf in deze provincie is 3,1 hectare.

Wijngaardareaal
1. Limburg (32%)
2. Gelderland (23%)
3. Noord-Brabant (13%)

Wijndruiventelers (92 bedrijven)
1. Gelderland (24)
2. Limburg (22)
3. Noord-Brabant (17)

Gelderland heeft met 24 bedrijven van alle provincies de meeste wijndruiventelers. Daarna volgen Limburg met 22 en Noord-Brabant met 17 telers. In deze drie provincies samen is 70 procent van alle Nederlandse wijnboeren gehuisvest. Limburg (32%) en Gelderland (23%) zijn traditioneel de belangrijkste provincies voor de teelt van wijndruiven. De laatste jaren is Noord-Brabant als wijnprovincie in opkomst. Hier ligt inmiddels 13% procent van het totale wijndruivenareaal.

De meeste wijnboeren combineren hun wijnmakerij met andere activiteiten. Denk aan een Bed & Breakfast, rondleidingen, cursussen, arrangementen, kamperen bij de boer of een samenwerking met zorginstellingen. Sinds 2010 heeft Nederland een wijnmakerij waar iedereen zijn wijn kan laten maken: Neerlands Wijnmakerij van Roelof en Ilse Visser uit Bentelo: www.neerlandswijnmakerij.nl
Dat je voor een echte wijnvakantie naar het buitenland moet is dus al lang verleden tijd.

BESCHERMDE OORPRONGS BENAMING
Door de professionalisering van de wijnbouw kent Nederland nu ook een aantal BOB’s (Beschermde Oorsprongs Benamingen) en BGA’s (Beschermde Geografische Aanduidingen) voor wijnen. Waarvan één grensoverschrijdend. De klassieke vitis vinifera druivenrassen vind je met name in Limburg: onder andere riesling, auxerrois, müller-thurgau en pinot gris. De Apostelhoeve heeft in 2019 als eerste ook viognier aangeplant. Elders in Nederland vind je vooral resistente druivenrassen (geen vitis vinifera, maar kruisingen) zoals witte johanniter, solaris, riesel, blauwe regent, cabernet cortis en pinotin.

2017: BOB Maasvallei (Limburg)
Wijnmakers uit Nederlands èn Belgisch Limburg dienden gezamenlijk een aanvraag in bij de Europese Unie om Maasvallei Limburg als beschermde oorsprongsbenaming (BOB) te erkennen. Het is dus een grensoverschrijdende BOB waar onder andere Wijngoed Thorn (NL) en Wijndomein Aldeneyck (B) en negen andere Belgische wijnmakers onder vallen.

2018: EU-erkenning BOB Mergelland (Limburg)
De Verenigde Wijnbouwers Zuid-Limburg dienden een aanvraag in voor de BOB Mergelland voor klassieke druivenrassen van löss- en mergelbodem. Hoeve Nekum, Domein Steenberg, Landgoed Overst, Apostelhoeve, De Planck, Wijngaardsberg en Domaine Chateau Gilbert vallen onder deze BOB.

2018: BOB Vijlen (Limburg)
BOB voor wijnen uit Vijlen met een lössbodem. Vijlen is onderdeel van gemeente Vaals en ligt 200 meter boven NAP = hoogste dorp van NL). De BOB geldt voor klassieke (pinot noir, pinot gris) en nieuwe druivenrassen als souvignier gris en cabernet cortis. St Martinus en Wijndomein Holset vallen onder deze BOB.

2018: BOB Oolde (Gelderland)
Deze BOB is door maar 1 bedrijf van 2ha (wijngoed Gelders Laren uit Lochem) aangevraagd en geldt uitsluitend voor nieuwe rassen als cabernet blanc en pinotin.

RONDE VAN NEDERLAND BIJ WIJN AAN ZEE
Wijn aan Zee organiseert regelmatig proeverijen met Nederlandse wijnen. Tijdens de zogenaamde 'Rond van Nederland' proeven we wijnen uit diverse provincies van verschillende druivenrassen zodat je een goed beeld krijgt van de Nederlandse wijnen. Uiteraard voorzien van bijpassende hapjes.

Wijnen van onderstaande wijnhuizen zijn (zolang de voorraad strekt) ook verkrijgbaar via Wijn aan Zee:

WIJNGOED FROMBERG
De helling waarop de wijngaarden van wijngoed de Fromberg liggen vind u in oostelijk zuid-Limburg. Paul Wiertz plantte hij in 1991 op deze helling de eerste wijnstokken samen met zijn zoon Maurice, dochter Carmen en schoonzoon Marcel Soomers. Hij liet zich daarin adviseren door de Wijnacademie in het Duitse Geisenheim. De eerste jaren van het bestaan van de wijngaard plantte hij de druivenrassen Muller Thurgau, Auxerrois. Inmiddels zijn daar Bacchus, Reichensteiner, Riesling, Pinot Noir, Dornfelder en Monarch bijgekomen. De 3 hectare grote wijngaard is de enige hellingwijngaard in Nederland die volledig op het zuiden is gericht. Bovendien is het de hoogst gelegen wijngaard van Nederland. De hellinghoek is vrijwel gelijk aan de ideale hoek waarop de druivenstok het best gedijt. De bodem bestaat uit een mineraalrijke löss bovenlaag gemengd met holoceen grind op een ondergrond van mineraalrijke kalksteen (mergel). Carmen en Marcel zijn het gezicht van Wijngoed Fromberg. Carmen is verantwoordelijk voor Inkoop, verkoop, en promotie. Samen met Marcel verzorgt ze rondleidingen, proeverijen en arrangementen. Marcel is wijngaardenier en zorgt voor de dagelijkse groei en bloei van de wijngaard. Daarnaast houd hij zich bezig met productontwikkeling en marketing. Maurice is de “winzer” en verantwoordelijk voor het vinificatieproces. Klanten zijn vooral restaurants en afnemers van streekproducten.

DE APOSTELHOEVE
De Nederlandse wijntraditie, die zijn oorsprong vindt in de Romeinse tijd, maakte na de Middeleeuwen allengs plaats voor andere vormen van agrarische bedrijvigheid. Tot in 1970 de eerste wijnstokken terugkeerden op de zuidhellingen van het Jekerdal in Maastricht. Hier, op één van Limburgs mooiste plekjes bovenop de Louwberg, troont Nederlands oudste en een van de grootste wijndomeinen van Nederland, De Apostelhoeve. Dit wijndomein, inmiddels ruim 10 hectare groot, levert zes mooie, droge witte wijnen namelijk: de Müller-thurgau, Auxerrois, Riesling, Pinot-gris, Pinot-gris barriques en de Apostelhoeve Cuvée XII plus twee mousserende wijnen: Apostelhoeve Riesling Brut en Apostelhoeve Cuvée XII Brut. In 2019 is begonnen met de aanplant van viognier.

WIJNGAARD DE LINIE
De oudste wijnboer van Nederland maakt sinds 1977 een Nederlandse wijn in een wijngaard De Linie in Made (gemeente Drimmelen in Noord-Brabant) grenzend aan het waterrijke natuurpark De Biesbosch. Marius van Stokkom maakt alleen van klassieke oude druivenrassen en op duurzame wijze wijn: Gewürztraminer, Riesling, Pinot Blanc en Pinot Noir. De witte wijn wordt na de vinificatie geassembleerd uit meerdere druiventypen. Het merendeel van de Pinot Noir wordt bestemd voor de witte wijn, waardoor deze voller van kleur en smaak wordt. De rode wijn en rosé (soms) zijn cépagewijnen. De wijngaard van ruim 1 ha ligt aan de zuidzijde van het dorp Made, beschut tegen de koude noorden winden. Verkoop vindt plaats op het domein. Marius heeft een aantal jaren aan de KLM Businessclass geleverd totdat de vraag te groot werd. Hij levert nu aan speciaalzaken met een passie voor Nederlandse wijnen en aan diverse restaurants. Na 40 jaar is de wijngaard overgenomen door Rudy en Quirien Schellekens. Rudy is opgegroeid in een tuinbouw/loonbedrijf en studeerde Scheikundige Technologie. Quirien is Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Van Stokkom zal hen nog een aantal jaar met raad en daad bijstaan.

HOF VAN TWENTE
Roelof en Ilse Visscher zijn in 2000 gestart met Wijngaard Hof van Twente. De wijngaard behoort met 5,5 hectare grond tot één van de grootste wijngaarden van Nederland. Voor de productie van de rode-, witte- en roséwijnen worden druiven verbouwd die goed gedijen in het noordelijke klimaat. Op het erf van de familie Visscher worden de druiven verwerkt tot de Twentewijnen. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken mee op de Wijngaard & Zorgboerderij.
De eerste 7.500 druivenstokken gingen in 2000 de grond in, waarna enige tijd later de wijnkelder, de wijnmakerij en het proeflokaal zijn gebouwd. Met een totaaloppervlakte van 5.5 hectare, verdeeld over drie locaties, biedt Wijngaard Hof van Twente vanuit het mooie Twentse landschap exclusieve kwaliteitswijn van diverse druivenrassen als Regent, Johanniter, Riesèl, Solaris, Pinotin, Safira, Rondo, Muskat Blue en Palatina.
Roelof Visscher is afgestudeerd aan de Internationale Agrarische Hogeschool. Ilse Visscher is gedragspsycholoog en orthopedagoog. Ze zijn getrouwd en hebben 3 kinderen.
Samen zijn zij eigenaar van Twentewijn, deze onderneming bestaat uit drie bedrijven. Het wijnbouwbedrijf, Wijngaard “Hof van Twente” in het Twentse Bentelo, is 5,5 ha groot en biedt, naast de productie van wijn, ook een werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking of voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Neerlands Wijnmakerij bv is de grootste particuliere wijnmakerij van Nederland. Hier wordt voor 25 andere Nederlandse wijnboeren wijn gemaakt (25 ha). Zowel wijngaard Hof van Twente als Neerlands Wijnmakerij hebben vele nationale en internationale prijzen gewonnen met hun wijnen. Tot slot is er handelsonderneming Vitisvino bv waar producten worden verhandeld die te maken hebben met wijnbouw en wijnmaken.\

FRYSLING
Douwe en Jantiene Broersma zijn de trotse eigenaren van de noordelijkste wijngaard van Nederland, de Frysling, gelegen net buiten het dorp Twijzel, in de Friese gemeente Achtkarspelen. Hier, op de 53ste breedtegraad, in de buurt van de Waddenzee en in de beschutting van het prachtige Friese woudengebied, is sinds 2009 een weelderige wijngaard ontstaan. De naam ‘Frysling’ is een combinatie van de provincie naam Fryslân en het druivenras Riesling, welke in Duitsland ook wel de koningin van de druiven wordt genoemd. De Frysling verbouwt op 1,5 hectare grond zes druivenrassen (4700 stokken): Johanniter, Solaris, Souvignier Gris, Pinotin, Carbernet Cortis en Cabernet Noir. Dit zijn relatief nieuw ontwikkelde rassen die goed tegen het Nederlandse klimaat kunnen en een hoge mate van resistentie hebben tegen valse meeldauw en andere ziektes. Door geschikte onderstammen voelen deze rassen zich zeer thuis in de Friese zandgronden. In november 2013 had de Frysling een primeur: de eerste Friese mousserende wijn! Inmiddels wordt de Sjampanje nu Brûswyn genoemd, omdat het een beschermde naam is. In 2018 is de Frysling benoemd tot beste wijngaard van Nederland en België.

SINT MARTINUS
Wijndomein St. Martinus van Stan Beurskens en zijn vrouw Nienke is gelegen in het prachtige bergdorpje Vijlen. De wijngaarden liggen in het zuidelijkste puntje van Nederland, tussen de uitlopers van de Ardennen. Op innovatieve en duurzame wijze produceren zij witte, rode, rosé en mousserende wijnen van Limburgse bodem. De wijngaard bestaat al sinds 1988 en wordt inmiddels gerund door de tweede generatie wijnbouwers. Wijngaard St. Martinus was de eerste die rode wijnen maakte in Nederland. In 2010 maakt Stan zijn 25e oogst mee waarvan 15 in zijn eigen St. Martinus en 10 oogsten aan de andere kant van de wereld (Zuid-Afrika, Nieuw Zeeland, Chili, Australië etc). Keldermeester Gusztav Kincses en Wiebke Nedderman, de tweede oenoloog, komen het St. Martinus team versterken en wordt het domain verder uitgebreid. Le coq frise uit Epen komt bij het areaal van St. Martinus, van de huidige 19 hectare wordt 16 hectare gebruikt voor de wijnen van St. Martinus en 3 hectare voor de mousserende wijnen van Domein Holset. Zsolt en Akos, twee wijnbouwtechnologen, versterken het team dat nu 10 man groot is en tijdens de oogst verder wordt uitgebreid. In 2014 open St Martinus een nieuwe kelder, inclusief het Wijnkenniscentrum en in 2018 is BOB Vijlen een feit! De aanvraag voor de BOB is goedgekeurd door de EU wat betekent dat de wijnen in Europa officieel worden gewaardeerd op hun kwaliteit en dat de werkwijze wordt omarmd. Na een bijzonder mooie warme zomer halen ze voor het eerst de 100.000 flessen en worden ze wederom uitgeroepen tot beste wijngaard van de Lage Landen. Gebruikte rassen zijn: Auxerrois, Chardonnay, Johanniter, Solaris, Muscaris, Souvignier Gris, Pinot Gris, Dornfelder, Pinot Noir, Regent, Monarch, Cabernet Cortis, Cabernet Cantor, Cabernet Franc en Pinotin.

ZONNESTRAAL
Zonnestraal in Hilversum werd in 1928 geopend als arbeids- en nazorgkolonie voor aan tbc-lijdende diamantbewerkers. In de vroegere moestuin van landgoed Zonnestraal, op de grens met Loosdrecht, staan drieduizend wijnstokken van vier verschillende druivensoorten. Pachter Alfred Visser begon in februari 2014 met het opruimen en ploegen van de grond en plantte er 300 wijnstokken. Een jaar later waren dat er 3000 met vier verschillende druivensoorten. In het najaar van 2016 produceerde Wijngaard Zonnestraal zijn eerste echte ‘Gooische wijn’. In 2020 werden 3500 flessen geproduceerd.

DE LIDRUSGAARDE
De Lidrusgaarde is één van de eerste wijngaarden die ik bezocht heb in Nederland. Tijdens mijn vinologenopleiding maakte ik kennis met Bram zoon van eigenaar Jan Kling. Bram nodigde mij uit om het bedrijf va zijn vader te bezoeken en zijn wijnen te proeven. Jan is een bevlogen wijnmaker die graag verteld over het ontstaan van de wijngaard, het werk in de wijngaard en het proces van wijnmaken. De oplage is te klein voor commerciële verkoop. De wijn van de Lidrusgaarde wordt alleen geschonken tijdens rondleidingen en proeverijen. maar het is een wijngaard waar ik graag op bezoek ga met mijn cursisten.

DE AMSTELTUIN
Jan Schake is in 2004 gestart met Wijngaard de Amsteltuin in Amstelveen. De wijngaard is 1,5 ha groot en biedt ook een ontspannende dagbesteding voor mensen met een beperking. Zijn partner Tieke is verantwoordelijk voor het zorggedeelte. In 2014 heb ik hier heb ik voor het eerst druiven geoogst onder het toeziend oog van Jan. De wijngaard vormt het hart van de Amsteltuin. Op ruim een hectare groeien hier ruim 3.500 wijnranken van vijf druivenrassen: Solaris, Johanniter, Souvignier Gris, Pinotin en Cabernet Cortis. Geen klassieke, maar gekruiste druivensoorten die gemakkelijk met wat minder zon rijpen. Ook zijn deze soorten beter resistent tegen valse meeldauw. De wijnen worden inmiddels op de markt gebracht onder de naam ‘Amsterdam wine’. In 2019 is de wijngaard overgenomen door Annelies Kruijthoff en Douwe Woudstra.

SINT CATHARINADAL
De zusters van Sint-Catharinadal hebben hun akkers eeuwenlang gebruikt voor het weiden van de koeien en het verbouwen van onder andere maïs. Nu is de grond geschikt gemaakt voor wijnbouw. Een wijngaard verbonden aan het klooster, een prachtige Bijbelse metafoor; “Ik ben de Wijnstok, Mijn Vader de Wijngaardenier”! In oktober 2017 hebben medewerkers van MidZuid en vele vrijwilligers de eerste wijnoogst binnengehaald. De aangeplante druivensoorten zijn: Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Auxerrois en Gamay. Van deze druiven maakt men vooral witte wijnen. De Pinot Noir en Gamay worden gebruikt voor een licht gekleurde rosé. De wijngaard van het Catharinadomein is 7,5 hectare groot. In 2020 zou een groot deel van de wijn naar KLM businessclass gaan maar vanwege de corona crisis ging dat niet door. Nu kan de rest van Nederland genieten van de blend van drie druivenrassen Auxerrois, Pinot Blanc en Pinot Gris.

ZWIRS WIJNGAARD
De passie voor wijngaarden is bij de wijnbroers Sanne en Atze Zwirs begonnen in 1995 toen zij op bezoek waren bij vrienden in Sonoma County in California. In 2004 gingen de eerste stokken de grond in, en in 2008 volgde de eerste serieuze oogst. Ze bezitten ongeveer 1 ha en hebben oa Solaris, Joanniter, Sauvignier gris, Caberet cortis en Pinot noir aangeplant

DE KOEN
Langedijk was in het verleden een belangrijk tuinbouw gebied. In dit eilandenrijk lag een akker, die wat hoger was als de andere akkers en deze akker had de naam “De Koen”. Het eilandenrijk is inmiddels herverkaveld en het eilandenrijk is nu een modern landbouwgebied. Op de plek waar De Koen lag is nu een wijngaard aangelegd. Eind vorige eeuw is begonnen met het experimenteren met het wijnmaken op De Koen. Vanaf 2003 is de huidige wijngaard aangelegd door Guja en Pieter de Boer. Inmiddels beslaat die ruim 2 ha. Het werk wordt nu niet meer alleen door Pieter gedaan, zoon Govert en broer Marius springen vaak bij. Stan Beurskens (St Martinus) adviseert bij de teelt van de druiven en het maken van de wijnen.

BETUWS WIJNDOMEIN
Centraal gelegen in Nederland, in het mooie Betuwse landschap, bij Oranjestad Buren, Glasstad Leerdam en Fruitig Geldermalsen, vind je de wijngaarden van het Betuws Wijndomein. Sinds 2004 werkt het Betuws Wijndomein ambachtelijk en duurzaam met respect voor mens en dier. Met behulp van speciale druivenrassen worden kwalitatief hoogwaardige Nederlandse wijnen gemaakt. Het Betuws Wijndomein omvat 7 hectare (ruim 21.500 stokken). De wijngaard wordt gerund door Diederik Beeker en Arina van Leenen.

WIJNGOED THORN. In 2001 is Harry Vorselen begonnen met het telen van druiven en het maken van wijn in het Limburgse stadje Thorn. Inmiddels beslaan zijn wijngaarden ruim 6,5 hectare en maken ze de volgende wijnen: Auxerrois, Pinot Gris, Riesling, Pinot Noir Rosé, Dornfelder, Frühburgunder, Pinot Noir Barrique, Pinot Brut en Pinot Gris Late Harvest. Thorn behoort tot de droogste gebieden van de Benelux  met slechts 680 mm regen per jaar. De gemiddelde zonuren per jaar bedragen 1600 uur. De wijngaard is gesitueerd op een oude Maas-arm en bestaat uit klei en zand. Sinds 2018 valt Thorn onder de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) van het wijnbouwgebied ‘Maasvallei Limburg’.

VEEL VOORKOMENDE DRUIVENRASSEN IN NEDERLAND
Johanniter = een witte druivensoort die in 1968 door Johannes Zimmermann van het wijnbouwinstituut in Freiburg is gekweekt als schimmel-resistent. Het is het resultaat van kruisingen tussen Riesling, Seyve-villard, Ruländer, en Gutedel.
Solaris (hybride) = een wit druivenras dat in 1975 ontwikkeld is door het Weinbau-instituut te Freiburg . Het is een kruising van Merzling en Geisenheim 6493. Hiermee is zij een verre verwant van de Riesling en Pinot gris. Door al het gekruis is de druif niet helemaal een pure vitis vinifera gebleven waardoor zij tot de hybride rassen gerekend wordt.
Sauvignier gris (hybride) = Kruising tussen Cabernet sauvignon (blauw) en Bronner (wit) en heeft iets weg van pinot blanc en pinot gris.
Bacchus = is een witte druivensoort, die ontstaan is uit een kruising van Sylvaner x Riesling en de Müller-Thurgau. De naam is ontleend van de Romeinse wijngod Bacchus. Pinotin (Vitis vinifera) = Kruising tussen Cabernet sauvignon/silvaner/riesling
Cabernet Cortis (hybride) = Deze variëteit werd in 1982 gekweekt door Norbert Becker aan het Freiburg Research Instituut in Baden-Württemberg in Zuid-Duitsland. Het is een kruising tussen de Cabernet Sauvignon en de Solaris.
Cabernet noir = De Cabernet Noir is een zogenaamde “PIWI” druif. De druif is ontstaan uit een kruising waarvan de welbekende Cabernet Sauvignon deel uitmaakt. In 2017 is de naam van de Cabernet Noir overigens gewijzigd in Cabaret Noir. Het is een vroegrijpende druif die het hier in Nederland uitstekend doet. Piwi is een Duitse afkorting van “pilzwiderstandsfähigen Rebsorten” of te wel schimmeltolerante druivenrassen
Regent = Regent is een Duits druivenras, dat is ontstaan uit een kruising van Diana (Silvaner x Müller-Thurgau) x Chambourcin. De kruising werd in 1967 uitgevoerd door prof. dr. Gerhardt.
Dornfelder = een blauw druivenras dat voornamelijk in Duitsland groeit. De druif heeft een dikke schil en bevat veel kleur. De helft van de aanplant bevindt zich in de wijnstreek Pfalz. Voorts wordt het ras gekweekt in de wijnstreken Rheinhessen en Württemberg. De Dornfelder geeft een dieprode kleur.
Monarch = Resistent ras uit een kruising tussen Dornfelder, Merzling, Zaya Severa en Muskat Ottonel. De sappige blauwe druiven zijn zeer smaakvol in wijnen (richting Pinot Noir).
Pinot noir = blauw druivenras met een dunne schil waardoor de wijnen licht van kleur zijn (steeltjeswijn) en minder tannine hebben. Meestal wel frisse zuren. In de neus vaak rood fruit maar na ontwikkeling in de fles vaak aardse tonen als bietjes en wild.
Pinot blanc = wit druivenras. Vrij neutraal van karakter met relatief lage zuren en vaak een rond mondgevoel waardoor hij breed inzetbaar is.
Pinot gris = wit druivenras. Het is een mutatie binnen de pinot familie. Heeft rozegrijze schilkleur en aroma’s van bloemen, appel, peer of steenfruit. Wijnen kunnen geurig, rokerig en pittig zijn met soms wat honingachtige tonen.
Riesling = wit druivenras met uiteenlopende aroma’s van appel, citroen tot exotisch fruit en honing. Riesling is er in vele stijlen en heeft vaak een uitgesproken geur (goût de petrol) en intense zuren.

Kristi Gansner, Wijn aan Zee
Registervinoloog & Wijndocent 

14 september 2020

Terug naar blog