Wijn aan Zee Wijndoos Q4 Franse wijnen

Wijn aan Zee Wijndoos Q4 Franse wijnen

Wijn aan Zee Wijndoos Q4

Frankrijk

De dagen worden steeds korter en de avonden gezellig en donker. Ideaal om te genieten van een goed glas wijn. Alleen met een boek op de bank of gezellig met vrienden of familie aan een mooi gedekte tafel. Voor elke gelegenheid de juiste wijn! Deze keer een selectie Franse wijnen van mooie borrelwijn tot heerlijke Kerstwijn. Wie weet ziet hier wel jouw ideale Kerstwijn tussen. Zo ja dan is er goed nieuws want in de maand december ontvang jij, als trouwe Wijndoos abonnee, op alle Franse wijnen (inclusief Champagne) 10% korting!

Tot gauw in de winkel!

Geniet ervan!

Kristi Gansner
Registervinoloog

Inhoud:

Wit

  • Grand Bateau blanc – Sauvignon blanc – Bordeaux - € 13, 85
  • Les Bertholets Grand Reserve – Chardonnay – Languedoc - € 8,45
  • Les 3 chateaux Déesses Muettes – Viognier - Pic Saint Loup Languedoc € 8,45

Rood

  • Les Aubas rouge – Cabernet sauvignon/merlot/tannat – Cote de Gascogne - € 7,80
  • Paul Mas X-Mas Appasimento - Marselan/grenache/cinsault/carignan - Pays d'Oc - € 10,50
  • Ogier Le Petit Prince - Grenache/Syrah/Mourvedre – Lirac - € 16,95

 

Grand Bateau blanc – Sauvignon blanc – Bordeaux

Smaakprofiel : Licht goudgele wijn met geur van groene appel, kruisbessen, citrus en een lichte vanilletoets.

Fijne en ronde aanzet, rijp fruit, mooi fris, fruitige en aangename finale.

Wijnhuis: Grand Bateau is het resultaat van een sinds de jaren tachtig durende, nauwe samenwerking met het Château Beychevelle. De boot op het etiket verwijst naar de mythische drakkar van het prestigieuze Château BEYCHEVELLE Cru Classé van Saint-Julien. Philippe Blanc, directeur van Château Beychevelle, biedt zijn waardevolle kennis aan voor de samenstelling van Grand Bateau. Onberispelijke en constant kwaliteit, een unieke stijl, met smaken van rijp wit fruit en een lichte vanille toets. Grand Bateau belichaamt de nobiliteit van de grote Bordeaux wijnen. De Grand Bateau Blanc heeft alles weg van een echt grote wijn. Voor het maken van een dergelijke kwaliteit worden druiven uit de beste wijngaarden in de Bordeaux geselecteerd. Van druif tot en met de botteling van de jonge wijn wordt van alle kennis en ervaring van Beychevelle gebruik gemaakt om tot een formidabel resultaat te komen. Grand Bateau beschikt over eigenschappen, die zowel de jonge wijndrinker als de fervente wijnliefhebber voor zich weet te winnen. Hij wordt gemaakt van 100% Sauvignon Blanc druif. De druiven worden pas geoogst wanneer ze volledig rijp zijn. Bij aanvang van de vinificatie (het eigenlijke wijn maken) laat men, voorafgaand aan de gisting, de druivenschilletjes enige tijd in het sap inweken. Hiermee bereikt men een betere structuur. Vervolgens wordt 75% van het sap tot gisting gebracht in gistkuipen en 25% in eikenhouten vaten. Gedurende de ontwikkelingsperiode wordt de z.g. “batonnage” toegepast, d.w.z. dat het bezinksel door de most wordt geroerd, waardoor de wijn meer stevigheid krijgt. Na een voorzichtige filtering, wordt de wijn in het late voorjaar op fles gebracht. De wijn is tenslotte mooi helder en bleekgeel van kleur. Zijn geur is opvallend aromatisch met hints van vanille, eikenhout en exotische vruchten. Eenmaal in de mond komt hij vrij krachtig en toch elegant over. Deze witte wijn smaakt perfect als aperitief. Daarnaast harmonieert hij uitstekend met koude voorgerechten, schaal- en schelpdieren en met uiteenlopende visschotels. Het best komt hij tot zijn recht op een schenktemperatuur van 8-10°C

Drinken bij: Zeevruchten, frituur van kleine visjes, geitenkaas

Pastinaaksoepje met zeevruchten en hazelnoten

Klik hier voor het recept

 

Les Bertholets Grand Reserve – Chardonnay – Languedoc

Smaakprofiel: Zuid-Franse Chardonnay met het karakteristieke ‘botertje’. Je ziet al aan de mooie goudgele kleur dat dit een wat dikkere wijn is. Met mooi geïntegreerd hout, subtiel vettig en smaken van rijp geel en tropisch fruit. En met de onmisbare frisse zuren.

Wijnhuis: Les Vignerons de Bertholets is een samenwerkingsverband tussen zeven kleinere caves in de Languedoc en werd in 1977 opgericht. Momenteel beheren zij 7.000 ha met een productie van 500.000 hectoliter. De zonovergoten wijngaarden ontvangen veel wind en hebben een rotsachtige grond met een perfecte afwatering. Deze condities maken het mogelijk voor Les Bertholets om geclassificeerde kwaliteitswijnen te leveren.

Drinken bij: Vette vis (zalm, tonijnsteak), kip van de grill, vissoep, crab cakes, avocado met tonijn, gemarineerde gamba’s, klassieke coquilles met boter, een slibtongetje in botersaus of een groente terrine.

 

Coquilles met hazelnootboter

Klik hier voor het recept

Les 3 chateaux Déesses Muettes – Viognier - Pic Saint Loup Languedoc

Smaakprofiel: Expressieve neus van bloemen en wit fruit. Fris en rond in de mond.

De druiven groeien op een bodem van klei, kalkzandsteen en grind. Ze ondergaan een schilweking van een paar uur. Daarna volgt de persing en vindt de lange, temperatuurgecontroleerde vergisting plaats.

Wijnhuis: Vignobles des 3 Châteaux, de commerciële samengang van Coteaux du Pic, symboliseert de alliantie van 3  coöperatieve wijnhuizen in het Pic Saint Loup gebied: Saint-Mathieu de Tréviers, Notre-Dame de Londres, Valflaunès en hun respectievelijke châteaux.

De fusie werd geboren uit de gedeelde overtuiging dat eenheid en solidariteit essentiële krachten zijn om de uitdagingen aan te gaan van de hedendaagse wijnbouw en het beste uit de huizen naar boven te halen. Sindsdien werken de wijnbouwers, wijntechnici, keldermeesters, oenologen en verkoopteams samen, van wijngaard tot botteling.

Thierry Vacher is voorzitter: "Welkom in het hart van de appellation Languedoc Pic Saint Loup. Gelegen in Saint Mathieu de Tréviers ten noorden van Montpellier, tussen de Cevennen en de Middellandse Zee, beslaat ons wijnhuis alleen al een derde van de Languedoc Pic Saint Loup appellation. Met trots presenteren we ons brede assortiment Pic Saint Loup cuvées en nodigen we je uit om onze Vin de Pays te komen ontdekken, de ene nog origineler dan de andere".

Drinken bij: serveren op 8 a 10 graden. Lekker als aperitief, bij vis, schaaldieren, licht witvlees, kip en frisse kazen.

Dumplings met boschampignons en wakame

Klik hier voor het recept

Les Aubas rouge – Cabernet sauvignon/merlot/tannat – Cote de Gascogne

Smaakprofiel: De geur wordt bepaald door aardse tonen en explosief rood fruit. De smaak is soepel, fruitig met rijpe en zachte tannines.

Wijnhuis: In het Zuid-westen van Frankrijk arriveren we bij Domaine Saint-Lannes, vernoemd naar de plaatselijke kapel. Op dit domein maakt de familie Duffour sinds 1955 haar wijnen. De klei en zandsteen bodem zorgt voor een typisch terroir en de wijnranken strekken zich uit tot zo ver het oog reikt. De familie (inmiddels 3e generatie) streeft er naar om met respect voor de natuur en bodem, authentieke wijnen te produceren van extreem hoge kwaliteit. De familie gebruikt alleen inheemse druivenrassen en samen met het unieke terroir en klimaat resulteert dat in kwaliteitswijnen.

In deze fles zet echt al het goede van de Gascogne! Niet voor niets is deze wijn te vinden op de kaart van diverse sterren restaurants.

De wijngaarden bevinden zich op klei- en leembodems. De nabijheid van de Atlantische Oceaan en de Pyreneeën, zorgt voor verkoeling in de nacht tijdens de hete zomers. Dit zorgt voor een mooie frisheid in druiven en typiciteit van het terroir in het glas.

Drinken bij: Heerlijk bij tapas, vlees en vegetarische gerechten.

Stoofvlees (vegetarisch) met aubergine en paddenstoelen.

Klik hier voor het recept  

 

Paul Mas X-Mas Appasimento - Marselan/grenache/cinsault/carignan - Pays d'Oc

Smaakprofiel: Een intens, robijnrode kleur. Aroma's van rijpe bessen, kersen en specerijen. Zacht, elegant en met aangename tannines. 

Alle wijnen van Paul Mas zijn het resultaat van uitzonderlijke toewijding en oog voor detail. Men heeft passie voor het werk in de wijngaard en respect voor elke druif die men plukt. Deze speciale XMAS cuvée past perfect bij feestelijke maaltijden en is gemaakt van marselan, grenache, cinsault en carignan. De wijn ondergaat een traditionele vinificatie, elk druivenras wordt afzonderlijk gevinifieerd. De druiven worden gedeeltelijk ingedroogd (Appassimento). Sommige druiventrossen oogst men direct en andere laat men expres langer hangen aan de stok zodat ze indrogen voordat ze geperst worden Dit zorgt voor een rijkere smaak. Een wijn met een klein beetje restzoet en een hoog alcoholgehalte. De wijn rijpt gedurende 5 maanden in Frans eiken.

Wijnhuis: Domaines Paul Mas 850 hectare wijngaarden verdeeld over 15 wijndomeinen in de Languedoc en werkt samen met druiventelers die goed zijn voor nog eens 1250 hectare aan wijngaarden. Dit geeft de wijnmakerij toegang tot 40 verschillende druivensoorten, zowel lokaal als internationaal, evenals een ongelooflijke reeks complexe terroirs in de Languedoc.

Drinken bij: Past erg goed bij risotto met paddenstoelen, gevulde kalkoen, lamsvlees en Osso Bucco.

 

Kalkoen gevuld met kastanje/walnoten vulling + cranberrysaus

Klik hier voor het recept 

Ogier Le Petit Prince - Grenache/Syrah/Mourvedre – Lirac (Rhône)

Smaakprofiel: Een dieprode wijn met de smaak van rood fruit en aroma's van kruiden en leer. Een mooie combinatie van een stevige body en een lange afdronk. Gemaakt van 60% Grenache, 25% Syrah en 15% Mourvedre.

De druiven worden met de hand geoogst. vervolgens ondergaat de wijn een lange maceratie van 25 tot 35 dagen. Daarna rijpt de wijn nog 6 tot 8 maanden in betonnen vaten.

Wijnhuis: De geschiedenis van Ogier begint al in 1859, maar pas vanaf 1948 legt men zich toe op de wijnbouw. De prachtige gebouwen van het wijnhuis zijn in Romeinse stijl. De kelders in Châteauneuf-du-Pape, waarin men de wijn produceert en laat rijpen, dateren uit de 20ste eeuw. Het zijn ongetwijfeld de oudste kelders in de zuidelijke Rhône vallei. In 2006 heeft Ogier zich helemaal toegelegd op duurzaamheid en wordt er op alle wijngaarden biologisch geteeld.

Drinken bij: Heerlijk bij diverse vlees- en wildgerechte zoals haas, hazenpeper, hazenrug, gekruide varkensrollade, Ook bij barbecue / grillgerechten, pikante worstjes, spare ribs en oude harde kazen past de wijn goed.

Hazenpeper op grootmoeders wijze (24 uur marineren)

Klik hier voor het recept

 

Geniet ervan!

  

 

Terug naar blog