Wijn aan Zee Wijndoos Q3

Wijn aan Zee Wijndoos Q3

De zomer van 2023 is er eentje van uitersten met storm, hagel, regen en vooral veel wind. Maar gelukkig schijnt de zon ook regelmatig. De zwoele avonden hebben we gemist en inmiddels worden de dagen alweer korter. Daarom heb ik zes mooie, wat vollere, wijnen uitgezocht om de resterende en al wat frisser wordende zomeravonden goed door te komen. Opwarmen bij de BBQ of bij een kampvuur kan natuurlijk altijd.

Geniet ervan! En laat vooral weten wat je ervan vindt! Ik ben benieuwd.

Proost!
Kristi Gansner
Vinoloog, Wijn aan Zee

Inhoud:
1. Esporão Monte Velho white
Antão Vaz, Roupeiro en Perrum – Alentejo _Portugal € 8,95
2. Le Plan Vermeersch RS blanc
Granche blanc/Marsanne – Côte du Rhône - Frankrijk € 9,50
3. Neleman Just fucking good white wine
Verdil/Chardonnay/Viognier/Sauvignon Blanc – Valencia – Spanje € 12,99
4. Conde Pinel Old Vines
Tempranillo – La Mancha – Spanje € 6.,95
5. Zolla
Susumaniello – Puglia – Italie € 9,60
6. Salvaje del Moncayo
Garnacha – Campo de Borja € 9,75

Esporão Monte Velho white- Antão Vaz, Roupeiro en Perrum – Alentejo

Smaakprofiel: De kleur is kristalhelder, subtiel geel. Bij ruiken valt vooral het delicate fruit op: wit steenfruit en citroen. In de mond is de wijn stevig, goed in balans en wederom speelt het fruit de hoofdrol. Met een mooie, aromatische lengte.

Wijnhuis: Esporão is een toonaangevende producent van Portugese kwaliteitswijnen en olijfolie. Naast kwaliteit en authenticiteit blinkt het bedrijf uit in duurzaamheid. De regio Alentejo kenmerkt zich door een zomer van zeer warme dagen met een sterke afkoeling in de nacht gevolgd door een voor Portugal extreem koude winter. Deze ingrediënten in combinatie met een vulkanische bodem en lokale druivensoorten staan aan de basis van zeer originele wijnen. De geschiedenis van het landgoed Esporão gaat terug tot de Bronstijd. Tijdens de Romeinse bezetting werden de wijnen al geëxporteerd door het hele Romeinse rijk. Vanaf dat moment zijn ook de grenzen van het estate nagenoeg ongewijzigd gebleven. In 1985 de modernste winery van Portugal gebouwd waarbij zoveel mogelijk met natuurlijke technieken werd gewerkt. In 2002 werd een tweede winery gebouwd speciaal voor de productie van witte wijn. Naast de productie van wijnen is Esporão ook gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige olijfolie. Hiervoor werd in 2016 en compleet nieuwe productie faciliteit geopend. Zowel in de wijngaard als in de olijfgaard werkt Esporão volledig volgens de regels van de biologische landbouw. Esporão behoort inmiddels tot de belangrijkste wijnproducenten van Portugal.

Drinken bij: Dit is wat je noemt een gastronomische wijn. Hij past gemakkelijk bij een lunch, voorgerecht of een lichtere hoofdmaaltijd. Dus eet er gerust bij: gazpacho, dim sum, garnalen, pasta vongole, tonijn of sushi. Mediterraans, iets gekruid, met een beetje rode peper, het kan allemaal.

Portugese maaltijdsalade: Salada com feijão frade e atum


Ingrediënten: 1 groot blik feijão frade/Black eyed peas (520 gram), uitgelekt, 300 gram (gekruide)tonijn uit blik, 1 ui gesnipperd, 3 tenen knoflook gehakt, 200 gram zwarte olijven, 5 eieren gekookt, 3 tomaten in kwarten (of blokjes), half bosje koriander gehakt, olijfolie naar smaak toevoegen, azijn naar smaak toevoegen, zout en peper naar smaak toevoegen.

Bereiding: Kook de eieren tot ze hard gekookt zijn dit duurt ongeveer 8 minuten. Laat de bonen uitlekken. Snipper de ui en hak de knoflook. Giet de tonijn af. Bewaar (wat) van het gekruide vocht voor een extra smaak laag in je salade. Pel de eieren en snijd deze in kwarten. Snijd de tomaten in kwarten. Meng de tonijn, bonen, ui, een deel van de olijven, knoflook en koriander goed door elkaar. Maak af met olijfolie, azijn, zout en peper. Garneer met de eieren, tomaten en olijven. Serveer indien gewenst met (stok)brood. Bron: https://saboresdeportugal.nl/2022/12/06/salada-com-feijao-frade-e-atum/

Neleman Just fucking good white wine - Verdil/Chardonnay/Viognier/Sauvignon Blanc – Valencia – Spanje

Smaakprofiel: Volle, krachtige en vooral kruidige wijn met veel rijp tropisch fruit, kaneel en nootmuskaat, vleugje vanille van het hout, met een zachte, en romige afdronk. Deze wijn is een combinatie van vier druivensoorten: Verdil, Chardonnay, Viognier, Sauvignon Blanc. Opgevoed op nieuw Frans eiken.

Wijnhuis: Neleman maakt biologische wijnen van eigen wijngaarden. Na 20 jaar ervaring als importeur is Derrick Neleman nu eigenaar van Bodegas Neleman in Valencia – Spanje. Met focus op lokale druiven, unieke labels ontworpen door designers uit de hele wereld en samenwerken met de natuur. Good wine to save the world.

Drinken bij: Past goed bij sushi en dan vooral sushi waar avocado in verwerkt is.

Sushi met avocado, komkommer en mango



Ingrediënten: 200 g sushirijst, ½ el rijstazijn, 1 tl fijn zeezout, 1 avocado, 1 komkommer, 1 rijpe mango, norivellen, sesamzaad.

Bereiding: Doe de rijst in een pan met water, azijn en zout en zet op een hoog vuur. Roer een paar keer om en breng aan de kook. Zet het vuur wat lager en laat 20 minuten sudderen, totdat alle vloeistof is opgenomen. Laat de rijst 10 minuten staan voor je ze gebruikt.
Spoel ondertussen de groenten en snijd ze in lange reepjes. Neem een bamboemat en een schaaltje met water om je handen nat te maken. Plaats een noriblad op de bamboemat en bedek met een dun laagje rijst. Werk af met de reepjes avocado, komkommer en mango. Gebruik de bamboemat om de sushi op te rollen en druk stevig aan. Snijd de rol in 8 stukken en bestrooi met sesamzaad. Serveer met sojasaus.
https://www.limafood.com/nl-be/recept/maki-sushi-met-avocado-en-mango

Le Plan Vermeersch RS blanc – Granche blanc/Marsanne – Côte du Rhône

Smaakprofiel: Een schitterende helder gele kleur, met groene reflecties. Het bouquet kent aroma’s van wit fruit, vermengd met florale toetsen. Krakend fris smaakpalet met een bittere pointe. Knappe vettigheid en veel lengte in de afdronk.
Deze wijn is gemaakt van Grenache Blanc en Marsanne druiven. De druiven groeien in de Rhône vallei op een bodem van klei en kalk. Na de oogst worden de druiven ontsteeld voordat de vergisting start. De letters RS staan voor Récolte Sélectionnée, oftewel geselecteerde oogst, met uiteraard een knipoog naar de autosport carrière van Vermeersch.

Wijnhuis: De wijnen van LePlan-Vermeersch zijn afkomstig van het Franse wijndomein in de Rhône vallei van de voormalige Belgische auto coureur Dirk Vermeersch. Het supermoderne wijnbedrijf is gelegen midden in de 24 hectaren GT ‘Grand Terroir’ wijngaarden in Suze-la-Rousse in het kleine dorpje ‘Le Grand Bois’ gelegen in de AOC Côtes du Rhône Villages. Hier maakt de familie Vermeersch, vader Dirk, moeder Hélène, samen met dochter Ann en haar man Sebastian Barbara de zeer smaakvolle wijnen van LePlan-Vermeersch. De namen; GP, RS en GT en labels van de wijnen zijn met een knipoog naar de autosport carrière van Vermeersch.

Drinken bij: Mooi in combinatie met verschillende visgerechten en schaal- en schelpdieren zoals gamba’s, (rivier)kreeft.

Zomerse pasta met gamba’s in romige citroensaus


Ingrediënten (2 personen): 150 gram spaghetti, klontje boter of olijfolie, 20 rauwe garnalen, ontdooid en gepeld, 1 uitje, gesnipperd, 2 tenen knoflook, fijngehakt, 60 ml slagroom (of kookroom), 1 citroen, 1 courgette (in blokjes) of handje groene asperges, 90 gram parmezaanse kaas, fijn geraspt, verse peterselie. peper en zout.

Bereiding: Kook de spaghetti in een pan met goed gezouten water al dente. Gebruik je groene asperges laat die dan heel even meekoken (blancheren). Verhit wanneer de pasta bijna klaar is een klontje boter of olijfolie in een koekenpan. Bake de courgette even aan. Dep de garnalen heel goed droog en breng op smaak met peper en zout. Bak de garnalen op hoog vuur totdat ze mooi roze zijn. Zet dan het vuur laag en voeg de knoflook toe en roer door. Voeg de room en de rasp van 1 citroen toe. Voeg de gekookte spaghetti en de parmezaan toe en meng door. Is de saus te dik, voeg dan wat pastawater toe. Proef of je nog peper en/of zout moet gebruiken en dien de spaghetti dan op met lekker veel verse peterselie.

Bron: https://foodfromclaudnine.nl/spaghetti-garnalen-citroensaus/

Zolla – Susumaniello – Puglia

Smaakprofiel: Robijnrode kleur met blauwe reflecties, intens en fruitige aroma's met tonen van rood fruit, jam en specerijen. In de neus krachtige geuren van rode bessen, framboos, kers en zwarte bessen en tonen van specerijen en zoethout. In de mond is de wijn zacht, licht vettig, vol en elegant met zachte tannines. Gemaakt van 100% Susumaniello. De druiven worden zachtjes ontdaan van hun stelen en ontwikkelen zich verder onder gecontroleerde temperatuur gedurende 8 - 10 dagen. De wijn wordt daarna geperst en opgeslagen in roestvrij stalen tanks om vervolgens te ouderen in eikenhouten vaten.
De Susumaniello is een zeldzame, oeroude druivensoort en was tot voor kort bijna uitgestorven. Deze bijzondere druif staat alleen nog aangeplant in de hak van Italië in Salento (Puglia) waar er prachtige wijn van gemaakt wordt. Susumaniello is minder alcoholisch en rijp dan primitivo, en meer geparfumeerd dan negroamaro. De naam van de druif is afkomstig van somarello, of te wel ezel. Vroeger werden vooral ezels gebruikt voor de oogst van de druiven.

Wijnhuis: Zolla is in 2020 overgenomen door de Fantini groep. Het is een wijndomein in de provincie Brindisi (Puglia). Traditie, identiteit en territorium staan hoog in het vaandel maar ook passie, toewijding en ervaring zijn waarden die door het bedrijf gedeeld worden. Het wijnhuis verbouwt uitsluitend lokale druiven (primitivo, negroamaro en susmaniello).

Drinken bij: Voorgerechten met vlees, pasta funghi porcini, wild, BBQ en medium rijpe kazen.

Pasta Funghi Porcini

Ingrediënten voor 4 personen: 300 gr spaghetti, 30 gr porcini , 500 gr paddenstoelenmix (bijvoorbeeld kastanje champignons, koningszwam, oesterzwam), 200 gr broccoli, 1 ui, 200 ml crème fraîche, 50 gr walnoten, 3 takjes basilicum, Peper en zout, Olijfolie, Parmezaanse kaas

Bereiding: Doe de porcini in een kommetje, overgiet met kokend water en laat 10 minuten staan. Hak de ui fijn en maak de paddenstoelen schoon met een stukje vochtig keukenpapier. Snijd eventueel grote paddenstoelen in stukken. Verhit de 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de ui in 1-2 minuten goudbruin. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze in 3-4 minuten rondom bruin. Snijd de broccoli in roosjes. Kook ondertussen de spaghetti in een pan met ruim gezouten water, voeg na 3 minuten de roosjes broccoli toe. Giet de pasta en broccoli af en laat even staan. Laat de porcini uitlekken en schep samen met 2 eetlepels vocht door de paddenstoelen. Roer de crème fraîche door de paddenstoelen. Breng op smaak met zout en peper. Schep de pasta en broccoli er door en warm nog even 2 minuten mee. Schep de pasta funghi op de borden. Verdeel de walnoten over de pasta. Haal de blaadjes van de basilicum en strooi over de borden. Garneer royaal met geraspte Parmezaanse kaas. Bron:

Bron: https://uitpaulineskeuken.nl/recept/pasta-funghi

Conde Pinel Old Vines – Tempranillo – La Mancha

Smaakprofiel: Donkerpaars van kleur met aroma's van zwart fruit zoals bosbessen, zwarte kersen en een hint van koffie. Een goede vanille noot door rijping in eikenvaten. In de mond een full-bodied wijn met rijpe tannine en een lange afdronk. De wijn toont meer rijping en karakter, aangezien de druiven afkomstig zijn van 30 jaar oude wijnstokken. Deze Conde Pinel Old Vines heeft vier maanden houtrijping gehad in Frans eiken vaten.

Wijnhuis: Hammeken Cellars is gespecialiseerd in moderne Spaanse wijnen en heeft zich sinds 1996 gevestigd in de wereldwijde wijnindustrie. Hammeken Cellars is toegewijd aan het introduceren van druivensoorten aan de wereld die diepe wortels hebben in de Spaanse geschiedenis; elke druivensoort kan een uniek verhaal over Spanje vertellen. Ze geloven in de pure essentie van het fruit. Om hoogwaardige wijnen te produceren die succesvol zullen presteren op een competitieve markt, moet de kwaliteit van de druiven en wijngaarden het beste zijn. Het wijnbouwteam heeft geen geografische beperkingen, waarbij ze de wijngaarden voortdurend doorzoeken naar oude wijnstokken met een lage opbrengst en een hoge kwaliteit fruit. Op basis van deze criteria en met vijf toegewijde en gepassioneerde wijnmakers heeft Hammeken Cellars diverse bekroonde wijnen gemaakt in meer dan 18 verschillende Spaanse wijnregio's.

Drinken bij: Heerlijk in combinatie met BBQ gerechten, Empanadas, gourmetschotels en rood en wit vlees.

Empanadas met gehakt



Ingrediënten voor +/- 20 stuks: Voor het deeg: 600 gram bloem, 1 theelepel zout, 2 eieren, 200 ml water (lauwwarm), 75 gram roomboter (ongezouten – gesmolten)
Voor de vulling: 1 ui (gesnipperd), 2 tenen knoflook, 300 gram gehakt, 1 theelepel gerookt paprikapoeder, 2 theelepels korianderpoeder, 1 theelepel oregano, ½ theelepel kurkuma, 1 gele paprika (in kleine blokjes), 1 rode paprika (in kleine blokjes), 1 ei (geklutst), olijfolie, peper en zout.

Bereiding: Doe de bloem, zout, eieren, water en gesmolten roomboter in een kom. Mix en kneed met de hand of een keukenmachine met deeghaak tot een mooi soepel deeg. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten op kamertemperatuur. Maak ondertussen de vulling. Zet een ruime koekenpan met wat olijfolie op het vuur en fruit de ui en knoflook even aan. Voeg het gehakt toe, breng op smaak met de kruiden en bak rul. Voeg dan de gesneden paprika toe en bak tot de paprika zacht is. Breng verder op smaak met peper en zout en laat het mengsel afkoelen. Verwarm de oven voor op 225 graden. Rol het deeg uit tot een mooie lap en steek hier met een uitsteekvorm ronde plakken uit. Vul deze met ongeveer 1 volle eetlepel van het gehaktmengsel, vouw dicht, druk de zijkanten goed aan (gebruik hiervoor eventueel een vork). Je kunt ook de uiteinden mooi vouwen zodat je zo'n mooi gevouwen randje krijgt. Herhaal dit tot het deeg en het gehakt op zijn. Leg de empanadas op een met bakpapier geklede bakplaat, bestrijk met het geklutste ei en bak de empandas (eventueel in delen) in ca. 12-15 minuten goudbruin. Serveer met een sausje naar wens. Eet smakelijk!

https://www.eefkooktzo.nl/empanadas/ 

Salvaje del Moncayo – Garnacha – Campo de Borja

Smaakprofiel: Medium-diepe granaatkleur met een felrode rand. Intense en elegante neus met hints van rode bessen, met tabak- en kruidige tonen. Een rijk en fruitig palet met een goed uitgebalanceerde frisheid. Elegant, met unieke rassenkenmerken en een lange afdronk. Deze wijn is een eerbetoon aan de Garnacha druif en kan worden omschreven als een frisse en fruitige explosie. De wijngaarden liggen in een stroomgebied aan de noordkant van Moncayo. De grond is rotsachtig met een hoog percentage leisteen en kiezelstenen. De druiven worden midden oktober handmatig geoogst. Daarna vindt de maceratie gedurende 2 weken plaats in vaten bij een temperatuur lager dan 25 graden. De veroudering vindt plaats in Franse eiken vaten gedurende 5 maanden. De naam van deze wijn (Salvaje de Moncayo) is de bijnaam van een monnik uit de 13e eeuw, die het niet eens was met de regels van de abdij omtrent de hoeveelheid toegestane wijn per persoon. Hij wilde meer wijn kunnen drinken, wijn stond immers voor plezier, passie en vreugde. Dit is waarom hij alles achterliet om op het platteland te gaan genieten van het goede leven.

Wijnhuis: Vintae. In 1999 besloot José Miguel Arambarri uit La Rioja om het bedrijf van zijn voorouders opnieuw op te bouwen en zijn eerste wijngaard te planten. Binnen de kortste keren volgden nog veel meer wijngaarden, wijnen en wijnhuizen door de toetreding van zijn zonen, José Miguel en Ricardo. Ze hebben maar een doel en dat is de wijnmarkt innoveren. Beginnend als een bescheiden familiewijnmakerij in Rioja, heeft Vintae zich het afgelopen decennium ontwikkeld tot een van de meest dynamische multiregionale producenten in Spanje. Het bedrijf produceert nu 12 wijnassortimenten uit heel Spanje en bezit drie wijnmakerijen en werkt samen met meer dan 40 telers in het hele land om de diversiteit van Spaanse terroirs en wijnstijlen te demonstreren. Vintae wordt steeds beter bekend om zijn innovatieve presentatie, met opvallende labelontwerpen, hoge betrokkenheid bij sociale media, dynamische marketing en moderne designgerichte bedrijfsbranding. Dit in tegenstelling tot wat anderen in de (traditionele) Spaanse wijnindustrie doen.

Drinken bij: Gaat heerlijk samen met gevogelte, varkensvlees en zachte kazen. Ook bij de barbecue is deze wijn een echte aanrader.

Broodje gegrilde kip van de BBQ


Ingrediënten voor 2 personen: 2 kipfilets, 2 broodjes bijv. Italiaanse bollen, 1 bol mozzarella
Voor de Salsa: 400 gr tomatenblokjes, 1 bosui, 1 kleine rode ui, 2 tenen knoflook, 1 tl paprikapoeder, 1 tl gedroogde koriander, 1 el limoensap
Kipkruiden: 1 tl paprikapoeder, 1 tl bruine suiker, 1 tl oregano, 0,5 tl knoflookpoeder, 0,5 tl uienpoeder, 0,25 tl cayennepeper, zout en peper

Bereiding: Begin met het aansteken van de barbecue. Stook de barbecue op tot ongeveer 200 graden. Doe de kipfilets in vershoudfolie en sla daarna met de onderkant van een zware pan plat. Meng in een bakje de ingrediënten voor de kipkruiden goed door elkaar. Breng de kip op smaak met de kruidenmix. Gebruik je afbak broodjes? Bak deze dan af volgens de instructies op de verpakking. Leg de kipfilets op het rooster van de barbecue en grill aan beide kanten ongeveer 4 minuten goudbruin. Giet ondertussen het vocht van de tomatenblokjes af en doe daarna alle ingrediënten voor de salsa in een blender. Even hakken en klaar. Als de kip gaar is, beleg je de broodjes met kip, plakjes mozzarella en de salsa. Eet smakelijk.

Bron: https://www.lekkerensimpel.com/broodje-gegrilde-kip-van-de-bbq/

Terug naar blog