Wijn aan Zee Wijndoos Q1 2024 Zuid-Afrika

Wijn aan Zee Wijndoos Q1 2024 Zuid-Afrika

Wijn aan Zee Wijndoos 2024

1e kwartaal (februari 2024)

 

   

In januari hebben we een prachtige reis door de Westkaap gemaakt en verschillende wijnhuizen bezocht. Vanwege het warme weer (42 graden in Slanghoek) werd er eerder geoogst dan normaal. Dat hebben we dus mooi even meegenomen. Vroeg starten om de hitte voor te zijn. Hard werken maar het resultaat mag er zijn. In deze wijndoos vind je mijn favoriete wijnen uit Zuid-Afrika. In de winkel heb ik nog een veel ruimer aanbod dus kom ook zeker een keer langs. Of laat je meenemen tijdens een Zuid-Afrika proeverij op 22 februari, 6 maart of 18 april. Baaie dankie en totsiens!

Inhoud:

  1. Steenberg Sparkling - sauvignon blanc - Constantia - € 11,80
  2. Sixpence – Semillon/sauvignon blanc – Slanghoek – Breedekloof - € 7,95
  3. Opstal Estate – Chenin blanc – Slanghoek – Breedekloof - € 11,85
  4. False Bay – Bush Vine Pinotage – Coastal Region - € 7,20
  5. Fishwives – Merlot – Kaapstad - € 9,10
  6. Benguela Cove Estate – Syrah – Bot River - € 12,80

 

Steenberg Sparkling - sauvignon blanc  - Constantia

Smaakprofiel: De geur  is vol met intense aroma's van passievrucht, meloen en een hint van limoen. De smaak is licht en zacht maar wel met een prettige zuurgraad die zorgt voor een versterking van de tropische smaken zoals ananas, peer en guave.

De Sparkling Sauvignon Blanc wordt op traditionele wijze gemaakt, met de hand geoogst en voorzichtig  met de gehele tros geperst onder lage druk om geen bitterheid te verliezen. Het sap wordt 's nachts schoongemaakt voordat het de vergisting ondergaat. De fermentatie vind plaats bij lage temperaturen in roestvrijstalen tanks en neemt drie weken in beslag. Na de eerste gisting wordt de wijn gestabiliseerd en voorbereid voor de nagisting op fles. De nagisting op fles duurt drie maanden.

Wijnhuis: Steenberg ligt in de Constantia vallei die een  koel klimaat kent en het oudste wijngebied is in de Nieuwe Wereld. De wijngaarden van Steenberg klampen zich vast aan de hellingen van de Steenberg, die deel uitmaakt van het nationale park Tafelberg. Op de koele hellingen op het oosten kijken de wijnstokken naar de ochtendzon en worden ze door de schaduw van de berg beschermd tegen de hete middagzon. De koelte van de oceaan reist in de zomermaanden slechts 5 km mee met de heersende zuidoostelijke wind, waardoor de luchtvochtigheid laag blijft en de zomertemperaturen beperkt blijven tot slechts 22 ° C.

Drinken bij: Een verfrissende mousserende wijn die heerlijk is op een hete zomerse dag. Bij het aperitief, bunny chow en biltong.

Zuid-Afrikaanse curry in broodbakjes – Bunny Chow

Borrelplankgerecht 6-8 porties. Bereiding circa 35 minuten

Ingrediënten: 2 uien, neutrale olie, 1 eetlepel garam masala, 1 theelepel kardemom, 1 theelepel kaneel, 1 theelepel paprikapoeder, 1 rode peper, 4 cm gember, 2 tenen knoflook, 500 gr. Kippendijen, 1 blik gepelde tomaten, 1 blik kikkererwten, 100 ml kippenbouillon, 6-8 kaiserbroodjes, zout en peper

Bereiding:

Pel en snipper de uien. Verwarm een hapjespan met een scheut olie en fruit hierin de ui een paar minuten aan. Voeg de garam masala, kardemom, kaneel en het paprikapoeder toe aan de pan. Snijd de rode peper fijn en voeg ook deze toe. Rasp de gember en de knoflook vervolgens boven de pan. Bak het geheel nog circa 2 minuten. Snijd de kippendijen in blokjes, voeg ze toe aan de pan en bak circa 5 minuten mee. Voeg de gepelde tomaten toe. Giet en spoel de kikkererwten af, laat ze daarna goed uitlekken. Voeg de bouillon en de kikkererwten toe en laat het gerecht 15 minuten stoven. Snijd de kaiserbroodjes open en pluk wat van het brood eruit zodat er broodkommetjes ontstaan. Breng de Bunny Chow op smaak met wat zout en peper, serveer het vervolgens in de broodjes.

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/eigen-huis-tuin/artikel/5264942/recept-voor-zuid-afrikaanse-borrelplank

 

Sixpence – Semillon/sauvignon blanc – Slanghoek – Breedekloof

Smaakprofiel: Wijn gemaakt van sauvignon blanc en semillon. Twee rassen die met name in de Bordeaux streek samen geblend worden omdat ze elkaar uitstekend aanvullen. Aroma's van rijp tropisch fruit zoals meloen,  passievrucht  en limoencest. Zowel in de neus als in de mond. Een heerlijk wijn om dagelijks te drinken.

Wijnhuis: Opstal Estate is een familiebedrijf in het Zuid-Afrikaanse Slanghoek. Deze wijn is een ode aan de vroegere werkers in de wijngaard. De sixpence druiven groeien op percelen in Breedekloof waar ooit schapen graasden en waar de legendarische Daniel Smiles (bijnaam Sixpence) de herder was. Opstal eert de voormalige herder en alle (vrouwelijke) landarbeiders met deze makkelijk drinkbare allemansvriend.

Drinken bij: Pasta, salade met kip, vis, zeevruchten en boerewors pie.

Boerewors pie

Ingrediënten: 2 kg gedroogde worst, (rode) chutney, bladerdeeg, eigeel.

Bereiding: Stoom de worst gaar (bv grilrekje boven pan met water). Laat goed afkoelen en snij in kleine stukjes van 5-6 cm. Rol het bladerdeeg uit op bakpapier (of op aanrecht met bloem bestrooid). Snij kleine rechthoekjes ter grootte van de worst. Smeer in met chutney en plaats er een worstje op. Vouw het deeg dubbel en druk zijkanten goed aan. Besmeer met eigeel voor een mooi kleurtje. Wat je nodig hebt bak je ongeveer 10 minuten in de oven op 180 graden tot het bladerdeeg luchtig en goudgeel is. Wat je niet nodig hebt vries je in en bak je op een later moment af (eerst even laten ontdooien).

Ook verkrijgbaar in de diepvries bij Kuierkos in Bloemendaal.

 

Opstal Estate – Chenin blanc – Slanghoek – Breedekloof

Smaakprofiel: Deze Estate wijn wordt gemaakt van 100% chenin blanc. De druivensoort die op diverse percelen van het landgeod staat aangeplant. Het is een mooie combinatie van knisperige frisheid en aromatische complexiteit. Aantrekkelijke aroma's van ananas, peer en citrus gaan goed samen met de subtiele kruidigheid en sur lie aroma's. Een deel van de wijn is 8 maanden opgevoed op Frans eiken op hun eigen gistcellen en afgerond met een malolactische omzetting. De druiven hebben een schilcontact van 8 uur ondergaan en zijn spontaan vergist. 60% in Franse foudres en 40% in beton en RVS.

Fris en zuiver in aanzet met een belofte van zwaar fruit om te volgen. Door de druiven iets eerder te plukken stuift de frisheid boven de concentratie uit. De meeste druiven zijn afkomstig van de hoogste en koelere Opstal-wijngaarden die in 1997 zijn geplant. Het knapperige fruit evolueert in het glas om de verdere lagen en complexiteit te laten zien.

Wijnhuis: Wijnmaker en eigenaar Attie Louw is de 7de generatie die wijnlandgoed Opstal bestierd. Een prachtig gelegen domein in Slanghoek Vallei, wat weer onderdeel is van het grotere gebied ‘Breede Kloof’. Een wijnvallei waar je (als wijnimporteur) de afgelopen decennia niet naar toe hoefde voor kwaliteitswijn. Maar tijden zijn verandert, ook bij Opstal heeft Attie gezien dat er geweldige kwaliteitsdruiven kunnen worden geoogst in Slanghoek Vallei. Als klap op de vuurpijl behoort de houtgerijpte Chenin Blanc van Opstal tot een van de beste van Zuid-Afrika. In de jaarlijkse wijngids van Platter, ontving de wijn 5 sterren en dat is toch goed voor de promotie van dit onderschatte wijnbedrijf.

Drinken bij: Barbecue kip, 'braaivleis', Pork belly, Cape Malay Curry.

Cape malay Curry

Ingrediënten (4 personen):  4 eetlepels zonnebloemolie,  2 uien (gesnipperd),  4 teentjes knoflook (geperst), 1 verse gember (fijngehakt, geschild, ca. 3 cm),  1 theelepel kurkuma,  1 theelepel komijnpoeder (djinten),  0.5 theelepel speculaaskruiden,  1 rode peper (fijngehakt),  1 blik tomatenblokjes,  2 eetlepels tomatenketchup, 800 milliliter kippenbouillon,  8 kipdijfilets,  400 gram krieltjes,  300 gram gele rijst,  1 bosje koriander (fijngehakt).

Bereiding: Verhit de olie en bak hierin de ui glazig. Voeg de knoflook en gember toe en bak circa 2 minuten mee. Voeg alle specerijen en de rode peper toe en roer 1 minuut door. Giet de tomaten, ketchup en bouillon erbij. Leg de kipfilets erin en duw ze iets naar beneden zodat ze onder staan. Gaar afgedekt circa 20 minuten op een hoge stand. Voeg de krieltjes toe en kook 10 minuten onafgedekt, tot de kip en krieltjes gaar zijn. Kook intussen de rijst. Serveer de curry met de rijst en bestrooi met de koriander.

Bron: https://www.boodschappen.nl/recept/cape-malay-curry/

 

False Bay – Buh Vine Pinotage – Coastal Region

Smaakprofiel: Elegante Pinotage, rijk en zacht met kruidig rood fruit in de neus. In de smaak sappig rood fruit met zachte tannines. Fijne Pinotage met veel rijp rood fruit en een mooie balans. Pinotage is een blauw druivenras uit Zuid-Afrika. Pinotage is ontstaan in Stellenbosch, op de wijnuniversiteit om precies te zijn. Professor Abraham Perold ontwikkelde deze druif door pinot noir en hermitage (cinsault) te kruisen. Hij wilde een druif maken die op pinot noir leek, maar ook de Zuid-Afrikaanse hitte kon weerstaan. Voor dat laatste kwam cinsault in beeld, een druivenras uit de warme Rhône.

Wijnhuis: Paul Boutinot is de drijvende kracht en inspirator op Waterkloof Estate in Somerset West. Wijnbouw in vele facetten, duurzaam, biologisch en biodynamisch.

In 2004 werd dit schitterende wijndomein aangekocht door Paul Boutinot. Waterkloof is gelegen op de Schaapenberg in Somerset West, Stellenbosch, slechts drie kilometer verwijderd van de oceaan. De wijngaarden voor de Waterkloof wijnen zijn gelegen op de bovenste hellingen van dit domein, 300 meter boven de zeespiegel. Ze worden gekenmerkt door hun minerale karakter en elegante stijl op het domein word volledig Biodynamisch gewerkt.

Drinken bij: Deze pinotage is lekker bij Afrikaanse bobotie, geroosterd vlees, kip, pasta en halfharde kazen. Maar hij doet het, iets gekoeld, ook goed bij kruidige gerechten zoals Indiase Curry, een grove paté en zelfs bij vis: perfect bij een stuk gegrilde tonijn.

Bobotie

Ingrediënten voor 4 personen: 300 gr Wildvlees of (runder)gehakt, 1 kleine ui, 2 teentjes knoflook, 1 groene appel, 50 gr rozijnen, 1 à 2 eetlepels abrikozenchutney (of abrikozenjam) afhankelijk van de zoetheid van de chutney of jam, 75 gr crème fraîche (of 2 witte boterhammen geweekt in melk), 0.5 theelepel kurkuma, 1.5 eetlepel kerriepoeder, 1 theelepel gemalen komijn, 0.25 theelepel , kaneelpoeder, 1 snuf zout. Voor de toplaag: 2 eieren, 150 ml volle melk, 1 snufje zout, 1 mespuntje kurkuma, 3 laurierblaadjes

Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en wel de rozijnen in een bakje met water. Snipper je ui en teentjes knoflook en snijd je appel in kleine blokjes. Verwarm wat olie in een koekenpan en fruit hier eerst je ui in, gevolgd door de knoflook. Is het allemaal lekker zacht? Dan mogen nu het gehakt en de specerijen erbij (kurkuma, kerrie, komijn, kaneel, zout en naar smaak chili). Bak goed rul. Giet het water van de rozijnen af en voeg samen met appel en abrikozenchutney bij je gehakt. Schep goed door en bak nog 2 minuten. Haal van het vuur een schep de crème fraîche erbij. Ga je voor in melk geweekt brood, knijp dan eerst het overtollige vocht eruit en meng dit dan door het gehakt. Schep in een ovenschaal en druk goed aan met de achterkant van je lepel. Je wilt namelijk niet dat straks al je ei-mengsel er doorheen zakt. Klop de eieren met melk, een snufje zout en eventueel een mespuntje kurkuma los en giet over je gehaktmengsel heen. Leg de blaadjes laurier bovenop. Plaats de bobotie in het midden van de oven en bak in 25 tot 30 minuten af. Laat 5 minuten afkoelen en opstijven, voordat je het serveert. Lekker met gele rijst (Voeg aan witte rijst beetje kerriepoeder en kurkuma toe voor de kleur).

Bron: https://www.flyingfoodie.nl/recept/bobotie/

 

Fishwives – Merlot – Kaapstad

Smaakprofiel: Een fruitig geheel. Het roept zachte aanhoudende geuren van pruimen, kersen en kruiden op. Makkelijk doordrinkbaar, maar tegelijkertijd verfijnd en zacht.

“Het avontuur wacht op je, dus neem eens wat meer risico. Je zal oog in oog komen te staan met de magie van een Merlot Magician, jarenlang subtiel gevangen gehouden onder de  betovering van eikenhout. Verwacht mysterie. Een zachte Merlot waar je gemakkelijk verliefd op wordt”.

Wijnhuis: De Fishwives Club Boutique Winery is een Nieuwe Wereldwijn uit Kaapstad, Zuid-Afrika. Ze zijn uniek omdat ze letterlijk de keuze hebben uit de beste druiven en keuze uit uitzonderlijke terroirs die de wereldberoemde Kaapse Wijnstreek te bieden heeft. 

Drinken bij: Past goed bij pasta’s, pittig gegrild vlees en cottage pie.

 

Cottage Pie

Ingrediënten voor 4 personen: Je kunt ook (een deel) invriezen. 1 kg iets kruimige aardappel, 2 tenen knoflook,  7.5 g verse rozemarijn, 1 wortel,  50 g roomboter, 500 g rundergehakt, 70 g tomatenpuree, 2 el worcestershiresauce, 450 g (diepvries) tuinerwten, 200 ml volle melk, 100 g cheddar of andere kaas (geraspt).

Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook ze in water met eventueel zout in 20 min. gaar. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de rozemarijn en snijd fijn. Schil de wortel, snijd in de lengte in vieren en vervolgens in blokjes van een ½ cm. Verhit de helft van de boter in een hapjespan en bak de knoflook 1 min. op middelhoog vuur. Voeg het gehakt, de wortel, rozemarijn, tomatenpuree en worcestershiresaus toe en bak 5 min. Voeg de tuinerwten toe. Laat 5 min. op laag vuur met de deksel op de pan stoven. Verwarm ondertussen de melk en de rest van de boter in een steelpan op laag vuur. Giet de aardappelen af en stamp ze met de pureestamper (of pureeknijper) en het melk-botermengsel tot puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Rasp de kaas. Meng de kaas door de aardappelpuree. Verdeel het gehakt-groentemengsel over de bodem van de ovenschaal (of als je een deel wil invriezen over twee kleine ovenschalen) en dek af met de aardappelpuree. Bak in de oven op 180 graden in ca. 30 min. goudgeel.

Bron: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1193581/cottage-pie-met-rundergehakt-tuinerwten-en-cheddar

 

Benguela Cove Estate – Syrah – Walker Bay

 

Smaakprofiel: Kenmerkend voor dit druivenras is de verleidelijke geur van de donker fruit, een rijk parfum met een heerlijk zweem van peper. Sappige rijpe tannine geeft structuur aan het stoere fruit, dat mooi doorzet tot in de zilte afdronk die lang nagalmt in de mond.

Afkomstig van hellingen op het noorden en westen, met een bodem van schalie en sterk ijzerhoudende klei. Na een nachts koeling een selectie tros-voor-tros en druif-voor-druif. Na drie dagen koude schilweking een vergisting bij lage temperatuur waarbij de most geregeld voorzichtig over de schilletjes werd gesproeid. Na de persing en een statische klaring op tank werd de wijn overgestoken op vat voor de appel-melkzure vergisting.

Wijnhuis: Direct aan de Atlantische Oceaan ligt een rustige lagune, aan de monding van de Bot rivier. Daar, op de oostelijke oever, net ten noorden van het plaatsje Fisherhaven, ligt het wijngoed van Benguela Cove, met 62 ha aan wijngaarden. In 2013 kocht Penny Streeter OBE de op dat moment wat kwijnende wijngaarden en maakte er een buitengewoon succesvol wijngoed van. Daarnaast maakte zij er ook een succesvolle plek voor wijntoerisme van. Op slecht 2,7 m boven zeeniveau is dit een uitgesproken koel terroir: de overheersend zuidoosten zeebries wordt verkoeld door de Benguela-stroom, die vanuit de zuidelijke Atlantische oceaan komt. Dat maakt dit stukje van Zuid-Afrika uniek qua wijnbouw: de rijpende druiven koelen ’s nachts flink af, er is meer dan voldoende neerslag en de rijping duurt hier lang, wat borg staat voor perfect frisse en heel verfijnde wijnen. Intussen heeft Penny Streeter, met hulp van haar gelauwerde Zuid-Afrikaanse wijnmaker Johann Fourie, haar visie en opgedane ervaring ook gebruikt voor het opzetten van een tweetal wijngaarden in Sussex, in het zuiden van Engeland.

Drinken bij: Vleesgerechten, kruidige gerechten, gegrilde wortelgroenten, Griekse spinazietaart met feta, varkensrib met honingglazuur, oriëntaalse tajine, Lamb bredie.

Lamb bredie

Ingrediënten voor 4 personen: 500 g romatomaten, 2 rode pepers, 600 g lamsvlees in grove stukken, handje sperziebonen, 300 gr krieltjes, 2 eetlepels bloem, 3 eetlepels olie, 2 kleine uien in ringen, 3 teentjes knoflook fijngehakt, 1 cm verse gemberwortel geraspt, 1 theelepel gemalen kardemom, 1 theelepel gemalen koriander ketoembar, 1 eetlepel rozemarijn (fijngehakt), 1 eetlepel bruine basterdsuiker, 150 ml vleesfond pot à 380 ml, takje platte peterselie of koriander (naar smaak)

Bereiding: Tomaten ontvellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden. Zaadjes uit pepers verwijderen en pepers fijnhakken. Sperzieboontjes klein snijden, krieltjes schillen indien gewenst. Vlees inwrijven met zwarte peper en bestrooien met bloem. In braadpan olie verhitten en vlees in 4-6 minuten op hoog vuur bruinbakken. Ui, knoflook en gember toevoegen en 2-3 minuten zachtjes meebakken. Kardemom, koriander, rozemarijn, rode peper, tomaat, bruine suiker en fond erdoor scheppen. Zout naar smaak toevoegen en vlees met deksel schuin op pan in 45-60 minuten heel zachtjes gaarstoven, geregeld roeren. Deksel van pan nemen en aardappeltjes en sperzieboontjes toevoegen en in 15-20 minuten vocht laten verdampen tot dikke saus ontstaat en aardappeltjes gaar zijn. Bestrooi met platte peterselie of koriander.

 

Geniet jou ete en die wyn!

Terug naar blog