Wijn aan Zee Wijndoos 4e kwartaal 2022

Wijn aan Zee Wijndoos 4e kwartaal 2022

We hebben een prachtige (na)zomer achter de rug en de herfst begint langzaam in te dalen. De avonden worden donkerder en frisser. Ideaal weer om s ’avonds te genieten van een goed glas wijn. Alleen met een boek op de bank of gezellig met vrienden aan een mooi gedekte tafel. Voor elke gelegenheid de juiste wijn! Wie weet zit hier wel jouw ideale Kerstwijn tussen.

Geniet ervan!

Kristi Gansner, Registervinoloog

Inhoud:

Wit

  • Saint Lannes – Colombard/gros manseng – Cote de Gascogne – Frankrijk - € 7,80
  • Elysee – Viognier – Pays d’Oc – Frankrijk - € 10,45
  • 3 Passo Bianco – Chardonnay/fiano – Puglia -Italie - € 10,05

Rood 

  • Covila Crianza – Tempranillo – Rioja – Spanje - € 8,80
  • Torre del Falasco Ripasso Superiore – Corvina/rondinella/molinara – Valpolicella - € 11,80
  • Paul Mas X-Mas Appasimento - Marselan/grenache/cinsault/carignan - Pays d'Oc - € 10,50 

Saint Lannes Signature – Colombard/gros manseng – Cote de Gascogne – Frankrijk

Smaakprofiel : Strakke doch uitgesproken frisse en aromatische witte wijn met de typische toetsen van passievrucht en citrus.. Domaine Saint-Lannes beheerst moderne technologieën die het milieu respecteren. Deze Côtes de Gascogne is een subtiele mix van het beste witte druivensap dat tijdens de oogst is geselecteerd. De druivenrassen waaruit het is samengesteld, zijn Colombard en Gros-Manseng. Frisheid en levendigheid, dat is wat ons inspireert verteld wijnmaker Michel Duffour. Trouw aan zijn reputatie, explodeert de neus met een opmerkelijke intensiteit van exotische fruitaroma's, citroenschillen en wat verse munt blaadjes. De smaak is heerlijk fris met een enorme lengte, mooie frisse zuren die de wijn erg aantrekkelijk maken. Met nuances van citrus, meloen, groene appel, wat verse munt en zijn intense afdronk is dit een heerlijk glas wijn.

Wijnhuis: De Cotes de Gascognes van Michel Duffour horen tot de meest bejubelde prijs/kwaliteit verhoudingen van de wijnwereld. Jaar in ,jaar uit weet Michel Duffour pareltjes van fruit en evenwicht te vinifieren. Het krokant fruit van zijn Colombard druiven vormt de basis voor deze eenvoudige,aangename,sappige wijnen. Het geheim van Michel Duffour schuilt in zijn terroir. De ondegrond van Lagroulet is de meest geroemde van de Gers - de geoogste druiven bezitten meer kracht dan deze van de naburige gemeenten. Het kelderwerk is vrij simpel : koude stabilisatie,maceration pelliculaire,constante controle van de temperatuur. Meer is blijkbaar niet nodig om deze loepzuivere wijnen te produceren. Bij de ideale rijpheid worden de druiven met de hand geoogst, zeer zorgvuldig en met de hoogste precisie. Want de zuiverheid in de wijnen is het kenmerk van Domaine Saint-Lannes. Het wijnhuis heeft zijn naam te danken aan een een Kapel die vlakbij het domein ligt. Deze prachtige kapel is een kenmerk van het plaatsje Ténarèze, maar vandaag de dag ook de wijnen van dit mooie wijnhuis. Het zeeklimaat en de nabijheid van de Pyreneeën, met de bijzonderheid van het hebben van hete zomers vergezeld van koele nachten, is de beste ondersteuning voor de aromatische kwaliteit van deze witte Saint Lannes Signature.

Drinken bij: Slaatjes, aperitief, gerookte vis, visgerechten, spinaziegratin met amandelen, kokos-limoen viscurry of spaghetti met kappertjes-tomatensaus.

Vis met kruiden, kokosmelk en limoen

Ingrediënten voor 2 personen: Voorbereiding 15 minuten, gaartijd 30 minuten. 400 g stevige witte visfilet(zeebaars, dorade of kabeljauw), 15 kleine trostomaatjes, 4 el kokosmelk, 2 limoenen, 1 grote bos verse kruiden: peterselie, dille, koriander..., 1 knoflookteentje, olijfolie.

Bereiding: Meng de kokosmelk met het sap van één limoen en een scheut olijfolie. Kruid met peper en zout en de fijngesnipperde knoflook. Hak de kruiden fijn. Halveer de tomaatjes. Snijd de andere limoen in plakjes. Neem een vuurvaste schaal, leg er een eerste deel van de visfilet in, strooi hierover een deel van de kruiden en een deel van het sausje. Ga zo verder en eindig met de kruiden en het sausje. Leg de tomaatjes en de plakjes limoen eromheen. Zet ongeveer 30 minuten in de oven op 180 °C.

Lekker met krieltjes in de schil. Bron: https://www.purepascale.com/nl/recept-pascale-naessens-vis-met-kruiden-kokosmelk-limoen-en-tomaatjes.

 

Elysee - Viognier - Pays d’Oc - Frankrijk

Smaakprofiel: Heerlijk sappige, volle wijn met de zachte geur van tropisch fruit en bloemen. Abrikoos en perzik zijn de meest opvallende associaties die zich bij de verfijnde smaak aandienen. Verder is de smaak zacht en vol en met een milde frisheid om hem lekker te kunnen doordrinken. Een mooie, uitgebalanceerde volle najaarswijn.

Wijnhuis: Elysée zet de Viognier druif duidelijk terug op de kaart, waar er 40 jaar geleden er vrijwel geen wijnen meer van werden gemaakt, her-ontdekken steeds meer wijnmakers de Elyseekracht van deze mooie kleine druif. Het is een kieskeurige druif die vrijwel alleen van droge granietbodem houdt, ondanks dat de druif uitstekend is bestand tegen droogte is de opbrengst per hectare schokkend laag. Tevens is de druif gevoelig voor meeldauw en druifluis, waardoor er een onregelmatige oogst ontstaat. Mede hierdoor is de druif in onmin geraakt en was bijna van het toneel verdwenen. Zonde, zo weten ze bij Elysée. Viognier geeft, mits goed behandeld, prachtige wijnen. Denk maar eens aan de topwijnen uit het noordelijk Rhônedal! Belangrijk is dat de druif op precies het juiste moment geoogst wordt. Is de oogst te vroeg, dan mist de wijn diepgang en ontwikkeld zich slecht. Bij een te late oogst zal de wijn juist een te zwaar parfum mee krijgen en een te bittere afdronk. Alleen als de druif op het juiste moment geplukt wordt waarbij het suiker gehalte precies goed is, ontstaan mooie wijnen met een stevig alcohol percentage. Gebleken is ook dat de temperatuur waarbij de druif geplukt en verwerkt wordt, invloed heeft op de ontwikkeling van de juiste zuurgraad (die bij Viognier vrij laag is). De druiven voor deze wijn komen uit de Languedoc-Roussillon, waar de wijnmaker de druiven in alle vroegte plukt en verwerkt in gekoelde kelders, om zo de frisse zuren in deze wijn te koesteren.

Drinken bij: Door het aromatische en fruitige karakter van de Viognier passen de wijnen goed bij gekruide gerechten uit de Thaise en Vietnamese keuken. Verrukkelijk bij hapjes en gerechten met witte asperges of gegrilde vis, evenals zomerse salades, gegrilde kip, kalfsoester, Indiase curries, Chinese sweet & sour of pittige Thaise garnalen.

Thaise Curry met garnalen

Ingrediënten voor 4 personen: 200 gr rijst, 2 el zonnebloemolie, 3 el rode currypasta (let op: kant en klare pasta is veel heter),  1 tl kurkuma, klein stukje trassi, ongeveer blokje van 1 cm, 1 el tomatenpuree,  1 rode ui (gesnipperd), 2 rode paprika’s (in stukjes), 1 paksoi, 400 ml kokosmelk, 100 ml geconcentreerde (sterke) kippenbouillon, ½ tl grof zeezout, ¼ tl grof gemalen peper, ¼ tl gedroogde chilivlokken, 500 gr rauwe grote garnalen (gepeld), Sap van een halve limoen, 1 limoen in 4 partjes, bosje koriander

Bereiding: Kook de rijst volgens aanwijzing op de verpakking. Doe 2 el zonnebloemolie in een pan en voeg de currypasta, trassi, kurkuma, ui en tomatenpuree toe. Bak zachtjes 5 minuten. Snijd ondertussen de onderkant van de paksoi af. Deze gebruik je niet. Snijd de paksoi in stukjes van 1,5 cm. Houd het witte en groene deel apart. Goed wassen en uit laten lekken. Voeg de paprika en witte stukjes van de paksoi toe aan de currypasta en bak 2 minuten. Doe dan de kippenbouillon, kokosmelk, zout en peper erbij. Laat 10 minuten stoven. Proef en voeg nu eventueel ¼ tl chilivlokken toe voor meer pit. Zachtjes stoven.

Verhit een koekenpan zonder boter en schroei daarin de garnalen in 1 minuut snel dicht. Doe de garnalen bij de curry en zet het vuur heel laag. Laat 5 minuten zachtjes garen (niet koken). Voeg het groene blad van de paksoi en het sap van de halve limoen toe en laat nog 2 minuten stoven. Schep de curry met de rijst in een kom en garneer met de koriander en partjes limoen en eventueel nog wat gedroogde chilivlokken.

Bron: https://itsnotaboutcooking.nl/cook/thaise-curry-met-garnalen/

 

3 Passo – chardonnay/fiano – Puglia - Italie

Smaakprofiel: Biologische wijn uit Puglia / Italië. 3 Passo Bianco van het Italiaanse wijnhuis Cielo e Terra is een volle, fruitige en lichtromige wijn. Een fraaie combinatie van Chardonnay en Fiano. Je ruikt geroosterde noten, rijp steenfruit, honing en weidebloemen. De smaak is fluweelzacht, vol en aromatisch. Het volle van de Chardonnay gecombineerd met het fruitige en bloemige van de Fiano. De afdronk is knisperend en fris. En dit alles zit in een prachtige Chique fles. Deze 3 Passo Bianco van Cielo heeft een korte houtrijping ondergaan, wat zorgt voor extra complexiteit. De wijn heeft een mooie afdronk, waarin ook een klein bittertje waar te nemen is. Net als de 3 Passo Rosso is deze bianco van Cielo biologisch gecertificeerd. Met 3 Passo Bianco doelt men op de drie stappen die nodig zijn om deze bijzondere wijn te maken: Het handmatig plukken van de beste biologische druiven, het deels gebruiken van overrijpe druiven en extra lange schilweking.

Wijnhuis: Cielo e Terra is de wijnmakerij van de familie Cielo, met eigen wijngaarden in zowel Veneto als Puglia. Een gedeelte van het assortiment is biologisch, zoals deze 3 Passo Bianco. Cielo e Terra is een groot familiebedrijf met eigen wijngaarden dat ook samenwerkt met druiventelers in het land. Zij bieden een diversiteit aan wijnstijlen uit diverse regio’s. De band tussen de aarde (terra) en de familie Cielo is ontstaan in de Valle del Chiampo in 1908, specifiek op het Casa Defra landgoed, rond de bescheiden Cielo familie wijngaard. Giovanni Cielo’s nieuw opgerichte familie activiteit begon onmiddellijk vruchten af te werpen. Sinds Luca en Pierpaolo Cielo (4e generatie) de teugels hebben overgenomen, is het bedrijf van de Cielo familie versterkt door de vereniging van traditie en ervaring van wijnproducenten van de Colli Berici.

Drinken bij: Uitstekend bij frisse salades, steak tartaar, vis gerechten. rijke voorgerechten, wit vlees en rijpe kazen.

Steak tartare van Ron Gastrobar Paris

Ingrediënten voor 1 grote portie om te delen: 300 gram kogelbiefstuk, 3 tl peterselie (fijngehakt), 3 tl bieslook (fijngehakt), 3 tl sjalot (fijngehakt), 3 tl kappertjes (fijngehakt), 3 tl cornichons (fijngehakt), 3 tl olijfolie, 1 – 3 tl tabasco (naar eigen smaak toevoegen, niet iedereen houdt van pittig), 1,5 el worcestersaus, 3 tl ketchup, 3 tl mosterd, peper, zout, 1 eierdooier pp.  Tip: het is heel makkelijk om het gerecht aan te passen naar grotere of kleinere hoeveelheden want voor bijna alle ingrediënten geldt 1 tl op 100 gram vlees. Bereidingstijd: 30 minuten

Bereiding: Zorg dat al het garnituur gesneden is en klaar staat. Snijd het vlees met een scherp mes in kleine stukjes, je kunt af en toe ook een beetje hakken met je mes. We kiezen voor snijden ipv de hakmolen omdat je op deze manier meer structuur van het vlees houdt, dat vinden we lekkerder. Meng de garnituren en sauzen door het vlees, proef en breng op smaak met peper en zout en voeg eventueel naar smaak nog extra ingrediënten toe. Gebruik een uitsteekring om het bord op te maken. Druk het vlees een beetje aan en laat bovenop in het midden een klein kuiltje. Hier plaats je de eierdooier.  Lekker met frietjes

https://www.francescakookt.nl/steak-tartare-ron-gastrobar-paris/

Covila Crianza – Tempranillo – Rioja - Spanje

Smaakprofiel: Volle krachtpatser uit Spanje. Met een intense dieprode kleur. De geur is complex: een concentratie van zwarte bessenjam, wat rijp rood fruit en iets vanille en cacao. De textuur is fluweelachtig en romig en het hout en fruit zijn goed met elkaar geïntegreerd. De lange afdronk maakt deze modern gemaakte Rioja helemaal compleet.

Wijnhuis:. Covila is een uitstekende, zeer kwaliteitsbewust werkende coöperatie met 500 hectare eigen wijngaarden in en rond La Puebla de Labarca in het Riojadistrict Alavesa. Alavesa is betrekkelijk klein van oppervlakte, maar staat wel garant voor fruit van zeer goede kwaliteit vanwege de uitstekende, beschutte ligging tussen het Cantabrisch gebergte en de rivier de Ebro. De wijngaarden van de Covila ii Rioja Crianza liggen in een dal van circa 40 kilometer breed, met oplopende terrassen tot een hoogte van maximaal 700 meter.

Drinken bij: Liefhebbers van wat vollere rode wijnen drinken deze Rioja gewoon zo. Het gros zal er echter de voorkeur aan geven om er iets bij te eten. Deze rode Spanjaard schenk je bij allerlei geliefde, niet al te ingewikkelde gerechten, zoals pasta met vleessaus, gegrilde worstjes, kalfsvlees, hamburgers. rood-vleesgerechten, lamsvlees, wildgerechten en kaas.

Traybake met merguez worstjes en pompoen

Ingrediënten voor 4 personen: 600 g flespompoenen, 2 citroenen, 2 rode uien, 400 g kikkererwten in blik, 300 g lams chipolataworstjes merguez, 2 el milde olijfolie, 3 el Marokkaanse stoofgroenten kruiden, 15 g verse munt, 200 g Turkse yoghurt, 50 g gerookte amandelen

Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 °C. Was de pompoen en halveer in de lengte. Verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel, laat de schil zitten. Snijd beide helften in plakken van 2 cm dik en snijd deze plakken door de helft. Halveer de citroenen in de breedte. Snijd elke rode ui in 8 parten. Doe de kikkererwten in een vergiet, spoel af onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Snijd de worstjes elk in drie stukken.  Meng de pompoen, ui en kikkererwten met de olie, Marokkaanse kruiden, peper en eventueel zout. Verdeel samen met de citroen en worst over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in het midden van de oven in ca. 30 min. gaar. Schep halverwege om. Snijd ondertussen de munt fijn. Meng de helft van de munt door de yoghurt. Hak de amandelen grof. Verdeel de rest van de munt en de amandelen over de traybake. Serveer de traybake met de muntyoghurt.

Bron: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1193084/traybake-met-merguez-worstjes-en-pompoen

Torre del Falasco Ripasso Superiore - corvina/rondinella/molinara – Valpolicella - Italie

Smaakprofiel: Zeer rijke, fluweelzachte rode wijn uit het noorden van Italië. Deze dieprode wijn heeft een warme geur van rijp en gestoofd, zwart en rood fruit. Met smaken als bessen, zoethout, bloesem, kruidkoek, rozijnen, zoete kruiden en tabak. Gelaagd, iets zoet, met fluweelzachte tannines en een lengte waar je ‘u’ tegen zegt. Valpolicella ripasso is uniek in zijn soort. Het wordt gemaakt door aan de normale Valpolicella wijn de overgebleven gist restanten van de Valpolicella amarone toe te voegen. Hierdoor ontstaat tweede vergistingsproces (ripasso) die de wijn meer body geeft en het alcoholpercentage verhoogt.

Wijnhuis: Cantina Valpantena werd in 2017 tot derde beste Italiaanse Wijncoöperatie van Italië uitgeroepen door het gerenommeerde magazine Weinwirtschaft. Cantina Valpantena is een oude (1958) en zeer vooruitstrevende coöperatie in Veneto. De kracht van dit bedrijf ligt vooral in de productie van aantrekkelijke geprijsde Valpolicella wijnen (o.a. Ripasso en Amarone). Valpantena, een vallei ten noordoosten van Verona, is vanouds bekend als wijnbouwgebied. Het ligt in het hart van de Veneto, een van Italië's belangrijkste wijn producerende gewesten. Het werkterrein van Valpantena strekt zich uit over het bekende trio herkomstgebieden uit de omgeving van Verona: Soave, Bardolino en Valpolicella, waarbij de laatste als specialiteit gezien kan worden.

Drinken bij: Ultieme dinerwijn. De keuze is groot: van kazen, paté’s, mooi rood vlees, stoofpotten tot gerechten met tomaten en tomatensauzen. Overigens ook heerlijk om zo, later op de avond te drinken. Past goed bij: Parmezaanse kaas, rib-eye, runderstoofvlees, pasta bolognese.

Eenvoudige runderstoofpot van Jamie Oliver

Ingrediënten voor 6 personen: Voorbereiding 8 minuten – 4 uur in de oven, 900 g runderschenkel, zonder bot (vraag het bot er wel apart bij), 500 g worteltjes, 2 uien, 120 ml worcestersaus, 2 volle tl grove mosterd. Eventueel aardappelen of rijst.

Bereiding: Verwarm de oven voor tot 160 °C (gasovenstand 3). Zet een grote braadpan en een grote koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Snijd de runderschenkel in blokjes van 5 cm, schep ze om met een flinke snuf zeezout en zwarte peper en bak ze samen met het bot 8 minuten in de droge koekenpan. Was de worteltjes, maak ze schoon, snijd ze in stukjes van 5 cm en doe ze met 1 eetlepel olijfolie in de braadpan. Pel de uien, snijd ze in kwarten, trek de laagjes los en strooi ze al roerend bij de worteltjes in de pan. Kieper de blokjes vlees wanneer ze mooi bruin zijn in de braadpan, roer de worcestersaus en mosterd erdoor en giet er 800 ml kokend water uit de ketel bij. Leg een deksel op de pan en zet hem 4 uur in de oven, of tot het vlees supermals is. Maak de stoof zo nodig aan met een scheutje water, proef, voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe en schep de kommen vol. Lekker met puree of rijst.

Bron: https://www.foodandfriends.nl/recepten/eenvoudige-runderstoofpot/

X-Mas Appasimento Paul Mas - Marselan/grenache/cinsault/carignan - Pays d'Oc

Smaakprofiel: Een intens, robijnrode kleur. Aroma's van rijpe bessen, kersen en specerijen. Zacht, elegant en met aangename tannines.  Alle wijnen van Paul Mas zijn het resultaat van uitzonderlijke toewijding en oog voor detail. Men heeft passie voor het werk in de wijngaard en respect voor elke druif die men plukt. Deze speciale XMAS cuvée past perfect bij feestelijke maaltijden en is gemaakt van marselan, grenache, cinsault en carignan. De wijn ondergaat een traditionele vinificatie, elk druivenras wordt afzonderlijk gevinifieerd. De druiven worden gedeeltelijk ingedroogd (Appassimento). Sommige druiventrossen oogst men direct en andere laat men expres langer hangen aan de stok zodat ze indrogen voordat ze geperst worden Dit zorgt voor een rijkere smaak. Een wijn met een klein beetje restzoet en een hoog alcoholgehalte. De wijn rijpt gedurende 5 maanden in Frans eiken.

Wijnhuis: Domaines Paul Mas 850 hectare wijngaarden verdeeld over 15 wijndomeinen in de Languedoc en werkt samen met druiventelers die goed zijn voor nog eens 1250 hectare aan wijngaarden. Dit geeft de wijnmakerij toegang tot 40 verschillende druivensoorten, zowel lokaal als internationaal, evenals een ongelooflijke reeks complexe terroirs in de Languedoc. 

Drinken bij: Past erg goed bij risotto met paddenstoelen, gevulde kalkoen, ree, lamsvlees en Osso Bucco. 

Kalkoen met kastanjevulling

Ingrediënten voor 6 personen: 180 min, 1 biologische kalkoen van ca. 3 kg of groter als je nog wat voor de volgende dag wilt overhouden, olijfolie, 250 ml zonnebloemolie, 1 fles vin santo of oloroso sherry. Voor de vulling: 14-16 hele kastanjes, 25 g boter, 150 g kippen- of eendenlever, grof gehakt, 1 Spaanse ui (fijngesnipperd), 2 wortels (in blokjes), 2 stengels bleekselderij (in blokjes), 7 sneden witbrood zonder korst (6 sneden in dobbelsteentjes gesneden, 1 snee intact laten), 10 blaadjes verse salie, 2 takjes verse rozemarijn.

Bereiding: Maak een inkeping in de platte kant van de kastanjes en pof ze ongeveer 15 minuten in een hete oven. Laat ze afkoelen, pel ze en snijd ze doormidden. Ze moeten binnenin nog een beetje rauw zijn. Verhit de boter in een koekenpan en sauteer de lever, ui, wortel en selderij tot de levers gaar zijn, maar nog rosé vanbinnen. Doe ze in een kom met de kastanjes, de dobbelsteentjes brood, kruiden, zout en peper. Verwarm de oven voor op 220 ºC. Was de kalkoen vanbinnen en vanbuiten onder stromend water. Dep hem goed droog (ook de binnenkant) met keukenpapier. Wrijf de kalkoen in met olijfolie en strooi wat zout in de buikholte (de kalkoen heeft twee holten, de buikholte tussen de poten en een kleinere holte bij de hals). Doe wat vulling in de halsholte, maar niet te veel omdat de vulling gaat zwellen als hij de sappen uit het vlees opneemt. Naai met een grote naald en wat stevig draad de huid van de hals vast op de borst om de halsholte te sluiten. Vul de buikholte met de rest van de vulling. Plaats de hele boterham in de opening van de buikholte om de vulling op zijn plaats te houden. Bind de poten van de vogel bijeen met wat touw. Zet de kalkoen in een grote, diepe ovenschaal. Breng de zonnebloemolie aan de kook in een kleine steelpan. Begiet de hele kalkoen ermee om hem dicht te schroeien en de huid te verzegelen. Zo behoudt de vogel zijn sappen. Zet de kalkoen in de oven. Temper na 10 minuten de temperatuur naar 180 ºC. Reken 35 minuten braadtijd per kilo kalkoen. Giet er van tijd tot tijd ruim vin santo of sherry overheen. Als de kalkoen te snel lijkt te bruinen, dek je de borst af met folie zodat hij niet verbrandt. Laat de vogel voor het snijden 15 minuten op een warme plek afgedekt met folie rusten.

Bron: https://www.okokorecepten.nl/recept/kip-gevogelte/kalkoen/kalkoen-kastanjevulling

 

Geniet ervan!

 

 

 

Terug naar blog