Wijn aan Zee Wijndoos 3e kwartaal 2022

Wijn aan Zee Wijndoos 3e kwartaal 2022

Wijn aan Zee Wijndoos Q3

 

Het belooft een mooie zomer te worden. Daar horen dan ook heerlijke zomerse wijnen bij. Deze keer afkomstig uit Mediterrane landen als Portugal, Spanje en Italië. Met het zonnetje erbij zorgt dat meteen voor een heerlijk vakantiegevoel. De wijnen zijn weer voorzien van omschrijvingen en recepten voor makkelijke, zomerse gerechten. De rode wijnen zijn ook licht gekoeld erg lekker!

Geniet ervan!

Kristi Gansner, Registervinoloog

 

Inhoud:

Wit

  • Esporao Bico Amarelo - Avesso/Arinto/Azal/Loureiro - Vinho Verde – Portugal € 8,40
  • Villa Trasqua Trastella - vermentino – Toscane – Italie - € 9,95
  • Assuli Dardinello - Zibibbo - Mazara del Vallo – Sicilië - € 11.95

Rosé

  • Sartori blush – pinot grigio – Veneto – Italie - € 7,95

Rood 

  • Nekeas – El Camino – Garnacha/tempranillo – Navarra - € 9,65
  • L’Auratae – Nero d’avola – Sicilie - € 7,85

 

Esporao Bico  Amarelo - Avesso/Arinto/Azal/Loureiro - Vinho Verde – Portugal

Smaakprofiel: Zijn levendige frisheid, elegantie, lichtheid, aromatische en smaakvolle smaken - vooral fruitige en bloemige noten - zijn de kenmerken die de Vinho Verde typeren en differentiëren. Deze wijn wordt uitsluitend geproduceerd in het afgebakende gebied van de Vinho Verde in het noordwesten van Portugal en wordt alleen geproduceerd uit de inheemse druivensoorten van het gebied. Deze is gemaakt van de Avesso, Arinto, Azal en Loureiro druif. Een erg lekkere fonkelfrisse, licht alcoholische witte wijn die tintelt op de tong.

Wijnhuis: Casa de Vilacetinho is een gerenommeerd wijnhuis uit Noord-Portugal, dat zich volledig heeft toegelegd op het maken van karakteristieke Vinho Verdes in de authentieke stijl van de regio. Casa de Vilacetinho maakt meest witte, maar ook rosé en rode Vinho Verdes. Dat doet ze al bijna 60 jaar en met internationaal succes. De wijngaarden van Casa de Vilacetinho liggen op grond die al in de Middeleeuwen is gecultiveerd door het Benedictijnse klooster van Alpendurada. Ze liggen op de oever van de Douro rivier in de provincie Minho. Destijds was het klooster een grootgrondbezitter met allerlei soorten landbouw. Wijn was voornamelijk voor het eigen gebruik van de monniken. Tegenwoordig huist Casa de Vilacetinho in een prachtig zeventiende eeuws landhuis. Sinds 1957 heeft het bedrijf zich volledig toegelegd op het wijnmaken. Een hoogtepunt dat deze overstap extra glans gaf was de komst van de Britse Koningin Elizabeth II naar Portugal in datzelfde jaar. Na een uitgebreide selectie koos haar hofhouding voor de wijnen van Casa de Vilacetinho om bij het staatsbanket te schenken. De wijnen van Casa de Vilacetinho worden allemaal gemaakt in de typische Vinho Verde stijl. Ze zijn jong, fris en fruitig. Bedoeld om ook jong te drinken en uitstekend te combineren met verse vis.

De Vinho Verde is de grootste DOC van Portugal gelegen in het koele, regenachtige, groene noordwesten. De DOC Vinho Verde sluit naadloos aan op de Spaanse DO Rias Baixas. De wijnstokken groeien op vruchtbare granietgronden langs rivieren die uit de bergen in het oosten komen en uitmonden in de Atlantische oceaan tussen gouden surfstranden. De Vinho Verde wordt vroeg geoogst, en is doorgaans wit, licht mousserend en heeft een friszure smaak.

Drinken bij: Ideale aperitiefwijn. Uitstekend te combineren met verse vis. Ook lekker bij asperges, visgerechten en schaal- en schelpdieren.

 

 

Lekkerbekje met oosterse zomerstamppot (4 personen)

Ingrediënten: 4 witvisfilets (in gelijke stukken), 800 gram kruimige aardappels (geschild, in blokjes), 100 milliliter warme melk, 50 gram boter, 100 ml zonnebloemolie, 125 gram taugé, 1 struik paksoi (zeer fijngesneden), 4 lente-/bosuitjes (in dunne ringetjes)

voor het beslag: 150 gram bloem (gezeefd), 2 teentjes knoflook (geperst), 1 theelepel gemberpoeder (djahé), 1 theelepel ketjap, chilipepervlokken (naar smaak) of sambal (naar smaak).

Bereiden: Klop de ingrediënten voor het beslag met 200 ml water door elkaar tot een dun beslag. Laat even staan en klop nogmaals door. Spoel de visfilets af en droog ze met keukenpapier. Bestrooi licht met zout en bestrijk met een kwastje rondom met het beslag.

Kook de aardappels in circa 20 minuten gaar in water met zout. Giet ze af en stamp met de melk en boter tot een puree. Houd de puree warm. Verwarm de oven voor op 60ºC.

Verhit de olie in een hapjespan op middelhoge stand. Als een druppel beslag direct sissend komt bovendrijven, is de olie heet genoeg. Leg 2 visfilets tegelijk rustig in de olie en frituur in circa 2 minuten goudbruin. Schep uit de pan en houd warm in de oven, tot de andere filets gebakken zijn.

Blancheer de taugé kort onder kokend water. Laat uitlekken en schep met de paksoi door de puree. Bestrooi met de bosui en serveer direct met de lekkerbekjes.

Bron : https://www.boodschappen.nl/recept/lekkerbekje-met-oosterse-zomerstamppot/

 

Villa Trasqua Trastella - vermentino – Toscane – Italie

Smaakprofiel: Heldere strogele kleur met groene tinten. Intens aroma van vers fruit met citrus en witte bloemen. In de mond is de wijn fris en fruitig, met wat zuren en een gebalanceerde smaak die eindigt in een milde, florale afdronk.

Wijnhuis: Tussen Monteriggione en Siena, in de gemeente Castellina-in-Chianti, in het authentieke Chianti Classico-gebied, liggen de 10 wijngaarden die tezamen met olijfgaarden en bos het 120 ha metende landgoed rond Villa Trasqua vormen. Zoals op de meeste grote landgoederen in Toscane (en elders in Italië) was er eeuwenlang sprake van een ‘gemengd bedrijf’ en werden er allerlei gewassen verbouwd. Met de renaissance van Chianti Classico, in de jaren ’60 van de vorige eeuw, werd al snel duidelijk dat het gebied van Chianti Classico een enorme potentieel had voor de productie van grote wijnen. Daarom besloot de toenmalige eigenaar in 1965 om zich op Trasqua op wijnbouw toe te leggen en de wijngaarden fors uit te breiden. In 2001 ontdekte de van oorsprong uit Nederland afkomstige familie Hulsbergen Villa Trasqua; het was liefde op het eerste gezicht en pater familias Hans Hulsbergen besloot het landgoed te kopen. Maar nog belangrijker: de familie was ook vastbesloten Villa Trasqua een plek te geven tussen de allerbeste wijngoederen van Chianti Classico én daarvoor alle nodige investeringen te doen, in de wijngaarden en in de kelder. Als adviseur-wijnmaker werd Franco Bernabei, ook wel bekend als Signor Sangiovese, aangetrokken. Bernabei is wereldwijd bekend als één van de allerbeste wijnmakers van Italië en een absolute specialist als het gaat om Chianti Classico. De algehele leiding over Villa Trasqua is inmiddels in handen van zoon Alan Hulsbergen.

Drinken bij: Heerlijk als aperitief, maar ook lekker bij andere groentegerechten als Frittata met artisjokharten, Pasta met gebakken bloemkool, linguine met tomaat en kalkoen of bij visgerechten met een licht romige saus, zoals tong met garnalen saus, pasta met gamba’s, gebakken hutspot, vitello tonato en zachte, jonge kaas.

Frittata met artisjokharten

Ingrediënten: 1 blik artisjokharten (390 g), 2 eetlepels bloem, 10 eieren van blije kippen, 50 gram geraspte Pecorino, 2 tenen knoflook, nootmuskaat, 40 gram wilde (of gewone) rucola, olijfolie, 100 gram Taleggio-kaas, in kleine plakjes

Bereiding: Verwarm de oven tot 190 ºC. Giet de artisjokharten af. Snijd ze in tweeën en haal ze door de bloem.  Meng in een kom de eieren met de Pecorino en pers er de knoflook boven uit. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Schep de rucola erdoor. Verhit in een koekenpan wat olijfolie en bak de artisjokharten op middelhoog vuur in ca. 5 minuten goudbruin. Keer ze regelmatig om. Schenk het eimengsel erbij en verdeel de rucola gelijkmatig over de pan. Leg de plakjes Taleggio erop en bak de frittata op laag vuur in ca. 10 minuten gaar aan de onderkant. Zet de pan vervolgens in de oven en laat nog ca. 10 minuten bakken tot de frittata gaar is (het midden van de frittata moet gestold zijn). Serveer warm of op kamertemperatuur, met knapperig brood en een groene salade.

Bron: kookboek Green Delicious van Natascha Boudewijn

 

Assuli Dardinello - Zibibbo - Mazara del Vallo – Sicilië

Smaakprofiel: Deze wijn is gemaakt van een authentiek Siciliaanse druivenras "Zibibbo". Strogeel van kleur met groenachtige reflecties. Mooi intens geurig boeket van perzik en Siciliaanse citrus. In de smaak tevens perzik en rijp citrusfruit. Mooie frisse afdronk met een mooie balans van zoet en mineraliteit.

Wijnhuis Assuli Baglio: De wijnbouwtraditie van de familie Caruso heeft zijn wortels diep in de Siciliaanse bodem. De wijngaarden van Assuli bevinden zich in het hart van West-Sicilië tussen Mazara del Vallo en Trapani, met een mild klimaat op hoogtes van 100 tot 600 meter boven zeeniveau. 120 hectare land en 100% biologische wijnen van hoge kwaliteit vieren de authenticiteit van het lokale terroir. In het westen van Sicilië combineert ASSULI, wat 'onder de zon' betekent in het lokale dialect, traditie en innovatie op een magische locatie. Het wijnhuis staat in een gebied dat bekend staat om zijn honderdjarige wijnbouwgeschiedenis en kan bogen op het DOC Sicilia-certificaat. De zon, het licht, de hoge mineraliteit van de grond, de mediterrane parfums die door de wind worden meegebracht, kenmerken wijnen met een grote persoonlijkheid.

Drinken bij: Mooie wijn in combinatie met visgerechten zoals bijvoorbeeld sushi of andere Aziatische gerechten met pittig of kruidig karakter. Ceviche van zalm met crème avocado, Sint Jacobsnoten  met knolselder en groene kruiden of gegrilde heek of zeebaars met citroensaus. Bij salades of jonge kaassoorten.

Gegrilde zeebaars met citroensaus en couscous met citroen en rozijnen

Ingrediënten (2 personen):

Zeebaars: 2 zeebaarzen, 1 citroen, 6 takjes verse oregano, Olijfolie, grof zeezout en peper, Kooktouw Je kunt de vis natuurlijk zelf schoonmaken maar de visboer doet het met liefde voor je. Het is ook best een gedoe, vooral  de schubben verwijderen. De buik leeg en schoonmaken vinden de meeste mensen ook  geen pretje. Als de visboer je zeebaars schoonmaakt vraag of hij dan meteen de kieuwen verwijderd. Deze kunnen bij het grillen een stofje afgeven dat niet lekker is.

Citroensaus: ¼ tl gedroogde oregano, 100 ml olijfolie, 50 ml citroensap,  ¼ tl grof zeezout, ¼ tl grof gemalen peper. Doe de ingrediënten voor de citroensaus in een hoge maatbeker. Mix met de staafmixer tot de saus dik en lichtgeel is.

Couscous: 1 (middelgrote) ui, gehalveerd en in dunne ringen, 1/2 tl kurkuma, 250 ml groente- of kippenbouillon), 2 el kleine zwarte olijven, 40 gram rozijnen, sap van een kwart citroen, 100 gr couscous, 1/2 bosje platte peterselie, fijn gesneden, Zout/peper

Salade: Zak babyspinazie, 1 lente-ui, 1,5 el olijfolie, 0,5 el witte wijnazijn, 0,5 tl mosterd, drupje honing, Snuf grof peper en zout

Bereiding: Maak eerst de couscous. Doe de couscous in een schaal of diep bord. Roer er met een vork een el olijfolie door totdat alle korrels bedekt zijn. Bak de uien en de kurkuma in 2 el olie 10 minuten op lage temperatuur tot ze mooi zacht zijn. Voeg dan de bouillon, het citroensap, zout, zwarte olijven en rozijnen toe en breng aan de kook. Voeg de couscous toe, roer een keer goed door, en zet het vuur uit. Dek de pan strak af met plasticfolie en een deksel en laat 20 minuten staan.

Zeebaars: Spoel de vissen goed schoon en dep droog. Maak met een scherp mes 3 a 4 inkepingen in de zijkant van de vis. Niet helemaal tot op de graat snijden. Vul de buikholte van elke vis met 3 plakjes citroen, 3 takjes oregano en wat zout en peper. Bindt dicht met kooktouw. Wrijf de vis in met olijfolie, peper en zout. Leg op de grill of bbq. Halverwege voorzichtig keren. Het velletje beschadigd snel. Kooktijd is afhankelijk van de grootte van de vis en  de BBQ. Voor een vis van 500 gr moet je ongeveer rekenen op een gaartijd van ca 12 minuten met een gesloten bbq. Je kunt de vissen ook in de oven leggen (180C ca 12/15 min).

Salade: Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje. Snijd de lente-ui in plakjes. Doe de spinazie en lente-ui in een schaal. Schenk de dressing er pas over op het moment dat alles klaar is.

Roer de couscous los met een vork en breng verder op smaak met peper en zout. Meng de peterselie door de couscous.

Serveer de zeebaars met de saus, couscous en spinaziesalade.

Bron: https://itsnotaboutcooking.nl/cook/gegrilde-vis-met-citroensaus/

Sartori blush – pinot grigio – Veneto – Italie

Smaakprofiel: Sartori Rosé Pinot Grigio Blush is een heerlijke Italiaanse rosé wijn uit de regio Veneto. Deze wijn is gemaakt door wijnhuis Sartori van Pinot Grigio druiven. Deze rosé wijn is licht helder roze van kleur en een aantrekkelijk aroma van bloemen, citrus en rood fruit. Fris, sappig en lekker fruitig van smaak.

Wijnhuis: Wat eind 19e eeuw begon met een eigen wijngaard van Pietro Sartori om zijn hotel van goede wijn te voorzien is in vier generaties uitgegroeid tot één van de belangrijkste wijnproducenten van Veneto: Sartori di Verona. Nog altijd gevestigd op het familiewijngoed in Negrar, in het hart van Valpolicella Classico, heeft de export een grote vlucht genomen: Sartori exporteert maar liefst 80% van zijn productie. Het bedrijf bezit in alle bekende classico-zones wijngaarden en heeft bovendien een aantal bijzondere topwijnen uit individuele wijngaarden. Samen met de bekende oenoloog Franco Barnabei beheert men de groei van de druiven in de wijngaarden en de vinificatie van de wijn.

Drinken bij: Voorgerechten met vis en wit vlees, antipasti, mediterrane salades, pastaschotels met vis, koud vlees, ravioli, olijven, diverse kazen.

Pasta met aubergine, courgette en sardines.

Ingrediënten voor 2 personen: 150 gr pasta, 1 blikje Princes MSC sardines in olijfolie (84 gr), 1 courgette, een rode peper, 1 aubergine, handje parmezaanse kaas, 1 ui, 1 teen knoflook, snuf zwarte peper

Bereidingswijze: Kook de pasta volgens de bereidingswijze op het pak. Snijd de courgette, aubergine, rode peper, ui en knoflook in stukjes. Snijd eventueel de sardines ook iets kleiner. Giet een scheutje olie in een pan en bak de ui, knoflook en rode peper 2-3 minuten. Voeg dan de courgette en aubergine toe. Bak dit een minuut of 10 totdat de courgette en aubergine bruin en zacht zijn. Als de groenten bijna klaar zijn met bakken, voeg je de sardines toe. Warm ze even mee en meng dan de gekookte pasta en een extra scheutje olie door de groenten. Serveer het geheel met wat geraspte Parmezaanse kaas.

Nekeas – El Camino – Garnacha/syrah/tempranillo – Navarra

Smaakprofiel: Roodpaarse wijn met tonen van zwart fruit en een vleugje noten. Zwoel en vol van smaak met een lichtzoete, kruidige afdronk. De wijngaarden liggen op 45- tot 600 meter hoogte waar ze uitstekend rijpen zonder aan frisheid in te boeten. De wijn heeft 3 maanden in houten vaten op haar gistcellen gerust. 

Wijnhuis: Eind jaren 80 is het Francisco ‘Paco’ San Martín die een samenwerking tussen verschillende kleine wijnboeren in het Nekeasdal initieert. Om te voorkomen dat de kleinschalige wijnboeren uit de regio opnieuw zouden worden getroffen door slechte verkopen zoals in de crisisjaren 60, slaan 8 families de handen ineen. De symbolische eerste oogst is in 1992. Inmiddels omvat Bodegas Nekeas ruim 430 ha aan land waarvan 230 ha voor druiven en 200 ha voor olijfbomen. Nekeas betekent in het Baskisch: een plaats waar werken hard is. Wijn produceren is niet makkelijk in de Nekeas vallei maar dankzij de bescherming die de Sierra Perdón biedt tegen de koude wind uit de op 30 km afstand gelegen Pyreneeën is wijnbouw toch mogelijk. Ook de gematigde invloed van de op 70 km afstand gelegen Atlantische oceaan is essentieel. De wijngaarden van Nekeas liggen verspreid over 5 km in de lengte van het oplopende dal. Het is een prachtig ongerept natuurgebied, talrijk aan steile hellingen en net zoveel microklimaten en terroirs.

Drinken bij: Lekker bij rijstgerechten, paddenstoelen, koude schotels,  gevogelte en rood vlees, gevulde salades. Serveren rond 16 graden.

Paddenstoelentaartje met Parmezaanse kaas

Ingrediënten: 300 gr gemengde paddenstoelen, 1 rol (uit versvak) of 6 plakjes (uit de diepvries) bladerdeeg, scheut olijfolie, 25 gr Parmezaanse kaas, handvol platte peterselie, 1 teen knoflook, 1 ei

Bereiding: Veeg de paddenstoelen schoon en snij in plakjes. Rol het bladerdeeg uit of maak een grote lap van de losse plakjes ontdooid bladerdeeg. Snij 4 cirkels van 15 cm uit het deeg. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat nog even weg in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit een grote koekenpan met een scheut olijfolie en bak de paddenstoelen 3 minuten op hoog vuur, tot al het vrijgekomen vocht verdampt is en breng op smaak met vers gemalen peper en zout naar smaak. Neem de pan van het vuur, rasp de parmezaanse kaas, hak de bladpeterselie en knoflook en schep 2/3 van de kaas en 2/3 van de peterselie met de knoflook door de paddenstoelen. Maak voor een opstaande rand in elk deegrondje met een bot mes op 1 cm van de rand een kleiner rondje. Schep een kwart van het paddenstoelen mengsel op het midden van elke deegbodem. Smeer de rand in met losgeklopt ei. Bak de taartjes in een kwartier luchtig, en krokant. Serveer direct met en bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas en de platte peterselie.

Lekker met een groene salade

Bron: https://www.simpele-recepten.nl/recept/paddestoelentaartje

L’Auratae – Nero d’avola – Sicilie

Smaakprofiel: Deze wijn maakt deel uit van een project waarin niet alleen de druiven biologisch worden geproduceerd maar ook alle gebruikte materialen duurzaam/gerecycled zijn. Prachtige structuur met zachte tannines en rode bessensmaak. Ook heerlijk om licht gekoeld te drinken

Wijnhuis: De oude wijnboerderij op Feudo di Santa Tresa is 50 hectare groot en dateert uit 1697. Het is gelegen bij Vittoria, in het zuiden van Sicilië. Sinds 2002 hebben Stefano en Marina Girelli het landgoed overgenomen met als doel het landgoed terug te brengen naar zijn oorspronkelijke glorie in harmonie met de inheemse flora en fauna. De wijngaarden profiteren van een koele zuidelijke zeebries die de hitte van het binnenland compenseert. De bodem (terra rossa) heeft ideale karakteristieken; 40-100 centimeter aan de bovenkant van licht rood zanderig leem gevolgd door kalksteen. Door te werken met de juiste druivenrassen en een dichtheid van 5000-5500 stokken per hectare zijn de snoeitechnieken simpel, maar goed gecontroleerd. De natuurlijke kwaliteit van de druiven is zo uitzonderlijk, dat het roekeloos zou zijn om meer in te grijpen dan strikt noodzakelijk. De druiven van het landgoed Santa Tresa worden daarom al jarenlang biologisch geteeld. In 2006 heeft men besloten om dit officieel te laten registreren. Met ingang van de oogst 2009 is de hele productie ook officieel gecertificeerd als biologische wijn. Deze wijn maakt deel uit van een project waarin niet alleen de druiven biologisch worden geproduceerd maar ook alle gebruikte materialen duurzaam/gerecycled zijn.

Drinken bij: Door de rode bessensmaak is deze wijn heerlijk bij o.a. rood vlees, hamburgers en salades.

Hamburgebowl

Ingrediënten (2 personen): 150 gr runder- of kipgehakt, 2 tl hamburger kruiden, 1 (klein) ei, paneermeel, 2 augurken, 100 gr sla, 2 tomaten, 1 grote ui, olie of boter.

Hamburger saus : 1 el ketchup, 4 el mayonaise, 1 tl mosterd, 3 tl augurkensap, 1 tl water, zout en peper.

Bereiding : Begin met het snijden van de tomaten in stukjes. Snijd de ui in halve ringen en de augurken in plakjes. Meng in een kom het gehakt, de kruiden en het ei. Voeg daarna beetje voor beetje de paneermeel toe totdat je een stevige massa hebt (ongeveer 2 eetlepels paneermeel). Vorm met je handen 4 of 6 kleine burgertjes. Bewaar de burgertjes in de koelkast totdat je ze gaat bakken. Vervolgens ga je de hamburgersaus maken (of je gebruikt een kant-en-klare variant). Meng hiervoor de ingrediënten door elkaar. Giet een scheutje olie of boter in een pan en bak de burgertjes rondom bruin. Voeg dan de ui toe en bak het geheel totdat de burgers gaar zijn. Verdeel de sla, tomaat en augurken over twee diepe borden. Leg twee burgers en wat ui op de salade. Als laatste verdeel je wat hamburger saus over het geheel.

Bron : https://www.lekkerensimpel.com/hamburger-bowl/

 

Terug naar blog