Heerlijke verdejo uit Rueda

Heerlijke verdejo uit Rueda

DO Rueda is de zuidelijkste DO van het oude Castilla y Léon en ligt in het Centraal plateau op 650 tot 850 meter hoogte. Ondanks de hoogte is het een vrij vlak gebied waarin de wijngaarden verspreid liggen langs korenvelden. Vele wijngaarden zijn meer dan 100 jaar oud. Er heerst een continentaal klimaat en daardoor kunnen temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot zijn!

Rueda heeft een ijzerrijke bodem. Rueda is in opkomst gekomen door Emile Peynaud, een Franse professor uit Bordeaux. Hij deed onderzoek naar de omstandigheden van Rueda en adviseerde om meer te doen met de lokale verdejo druif om heerlijke fruitige wijnen met een goede zuurgraad te maken. Een aantal Bodega’s ging hier op in en gingen over tot de aanschaf van RVS tanks, moderne pompen en kunststof leidingen. booming. En dat is eigenlijk best logisch.

Inmiddels is Rueda de belangrijkste Spaanse wijnregio voor witte wijnen, met name van de karakteristieke verdejo. De populariteit van deze druif stelt alle andere in de schaduw. Witte DO wijnen van Rueda bevatten minimaal 50% verdejo. Rueda verdejo bevat minimaal 85% verdejo. De verdejo levert wijnen op met een krachtige geur, een vleugje groene peper, een intense en droge smaak, fris en met een bite. Voor wit vind je er ook sauvignon blanc, viura en palomino fino. Door het warme klimaat zijn sauvignons blancs uit Rueda rijper dan elders. Viura is een druif die vaak geblend met verdejo of sauvignon waardoor die wat makkelijker drinkbaar is. Sinds 2020 wordt ook chardonnay en viognier aangeplant

Rood en rosé worden gemaakt van tempranillo, cabernet sauvignon, merlot en garnacha. Slechts 2% van de productie bestaat uit blauwe druiven. Rueda heeft ook een Espumante, een mousserende wijn die voor minimaal 50% van verdejo gemaakt wordt en daardoor niet onder de DO Cava valt.

2020 is door de gunstige weersomstandigheden in Rueda benoemt tot een excellent oogstjaar net als 2011 en 2017. Dus voorlopig kunnen we weer optimaal genieten van deze prachtige wijnen.

Wil je kennis maken met de Rueda wijnen geef je dan op voor de Rueda proeverij of La Vuelta, een proeverij met Spaanse wijnen. 

Terug naar blog